Lyckas med Veganska biffar och burgare

Hur du lyckas med veganska biffar & burgare Hur lyckas man och hur får man dem att hålla ihop? Ställer du dig den frågan så har du kommit rätt! Här kommer jag att bjuda på mina bästa tips, råd och knep för att lyckas med veganska biffar och burgare. Det som är avgörande är att hitta en bas som fungerar och som fungerar lika bra alla gånger.

veganska biffar

Veganska biffar och några enkla regler 

Vi behöver ge den utfyllnad, smak och rätt bindemedel. Biffar behöver utfyllnad, någon form av gryn eller säd, men det räcker inte med det! Här kliver bönor och linser in som är fenomenala eftersom de bidrar med både fibrer, proteiner, vitaminer och mineraler. Val av grönsaker, svamp och rotsaker är andra viktiga ingredienser för att lyckas med veganska biffar, bollar eller burgare. När man kombinerar gryn, baljväxter och grönsaker så ger den mättnad vilket är ytligare en faktor som är avgörande för en lyckad vegansk biff/ burgare. Det räcker inte bara med att den ska se snygg ut, den måste också mätta.

Här hittar du mina populära durra & rödbetsbiffar.

Mina biffar och burgare är alltid veganska och glutenfria. Frön och nötter ger lite extra tuggmotstånd och tillför extra fett, protein och mättnad. Jag hålla mig så långt det går till frön ur allergisynpunkt. Jag vill verkligen förmedla vikten av att i första hand använda ingredienser som fungerar till de flesta, detta för att göra det enklare för dig själv. Idag har vi nästa alltid någon i vår närhet, familj, vän eller bekant som inte äter eller tål gluten, mejerier eller nötter.

Konsistensgivare

 • Baljväxter och linser
 • Nötter och frön
 • Champinjoner och all övrig svamp
 • Säd, gryn och ris ( förkokt och gärna kylskåpskall )
 • Lök
 • Grönsaker, kål och rotfrukter

 

 Vi börjar med val av gryn, säd eller ris

Quinoa ger en luftig utfyllnad och tynger inte ner biffen. Vit quinoa ger en mjukare textur medan den röda och svarta är lite mer knapprig. Tillhör en av mina favorit ingredienser i biffar och burgare.

Durra är naturligt glutenfri och är en art i växtfamiljen gräs. Grynen är grymma som utfyllnad i biffar.

Helt bovete även den naturligt glutenfri och är egentligen en ört. Bovete är basiskt och finns att köpa krossat, som hela gryn och malet mjöl. Alla tre används flitigt i mitt kök. Observera att bovete måste sköljas ytterst noga innan det används. Vattnet ska vara helt klart i färgen när du har sköljt klart. Koka grynen enligt anvisningarna på förpackningen.

Ris finns i flera olika modeller och färger. Själv föredrar jag rött eller svart råris. Ris är naturligt bindande eftersom det är klibbigt och ger en något tyngre biff eller burgare.

Hirs är små gryn som påminner om couscous gryn i formen. Kokas i dubbelmängd vatten och kan blötläggas innan. Även de är superbra i biffar, bollar och burgare. 

Smaken är både viktig och avgörande

Här listar jag några favoriter som jag kombinerar eller alternerar beroende på vilken typ av biff eller burgare jag gör. 

 • Rökpistol eller rökarom
 • Fond, buljongtärning eller lantbuljongpulver
 • Tamari/ soja eller soyh
 • Äppelcider vinäger / vinäger av olika slag/ citrus ( lime & citron )
 • chilipasta / harissa / sweet chili
 • Senap, miso, pepparrot, ingefära, kapris
 • Olika sorters peppar ( rosé, grön, vit och svart )
 • Cayennepeppar, curry, gurkmeja
 • Söt eller rökig paprika
 • färska örter
 • Torkade örter och kryddor, favorit är herb de provence
 • Vitlök

Först när man blandar i mjölet, psylliym och bönorna så vet man hur smaken blir.  Det är inte ovanligt att lite av smaken försvinner och tappar lite styrka när man har blandat ihop färsen. Det kan man åtgärda i 1:a hand med lite extra sälta och något extra varv med pepparkvarnen. När jag gör mina biffar/ burgare vill jag känna att alla smaker möts och har en fin avrundning i eftersmaken. Underskatta aldrig ett stekprov! Att strunta i ett stekprov och chansa  kan göra att frasen ”åh vad goda” uteblir  och det vill vi ju inte!

Hur får man  veganska biffar att hålla ihop

veganska biffar

Bindemedel; Varför och vilket ska man använda. Svaret får ni här! Ägg behövs absolut inte som bindemedel i en vegobiff eller burgare. Jag utgår alltid från en bas som alltid ger mig perfekta veganska biffar och burgare. Sedan får smaken variera från gång till gång.

Jag har alltid  Psyllium husk i mina biffar och burgare. Inget annat binder så bra och får dem att se riktigt snygga ut. De tål att värmas upp även efter det är tillagade. En biff/burgare som använder  potatis eller majsstärkelse för att binda flyter gärna ut och upplevs lite gryning vid en andra uppvärmning. Den binder inte lika bra som psyllium husk helt enkelt.

Utöver psyllium husk använder jag  naturligt glutenfritt mjöl eller gryn. Nedan är mina favoriter.

 

Naturligt glutenfri mjöl

 • Råris mjöl
 • Rent havre mjöl/ gryn
 • Bovete gryn / mjöl

 

Blanda och mixa

Jag avråder från att använda stavmixer när man gör biffar, bollar eller burgare. Då kan det sluta med att du står där med en puré istället för en färs.

Det här är vad biffarna kräver:

 • Matberedare
 • potatis stöt
 • gaffel/ slev

Jag använder en matberedare eller en potatis stöt beroende på vad jag gör för biff/burgare. När jag använder matberedare pulsar jag sönder färsen ca tre – max  4 varv på pulsknappen.

Blanda om färsen och lägg ner i matberedaren och tryck på pulsknappen, stoppa och upprepa två gånger till. Klart. Varken mer eller mindre. Det allra viktigaste är att bara pulsa sönder färsen och inte låta maskinen gå hela tiden.

Vissa gånger så stöter jag sönder färsen med en potatis stöt. Saknar man potatisstöt så fungerar det med en gaffel också.

När jag arbetar med matberedaren tillsätter jag mjöl och fiberhusk direkt ner i färsen innan jag startar maskinen. Om jag använder potatisstöt pudrar jag på mjöl och fiberhusk sist och blandar/ knådar  om allt med händerna. OBS se bara till att Psyllium husk fördelas jämt i färsen.

Låt färsen vila i 30 – 60 minuter och forma

När färsen är blandad och klar är det en fördel om den får vila i ca 30 – 60 minuter innan de formas till jämnstora biffar och gräddas. Det är inget krav men den sätter sig fint om den vilar lite innan tillagning. 

Innan gräddning

Blanda 1 del olivolja och 1 del tamari eller balsamvinäger och pensla båda sidor innan de gräddas, alternativt använd bara olivolja.

Grädda

Man kan steka på biffar eller burgare för en fin stekyta och sedan låta de gå klara i ugnen på 175°C i  15 -20 minuter. Vill man undvika att steka låter man de gå i ugnen direkt  i  30 – 40 minuter och vänder efter halva tiden. Lägg dem på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper.

Personligen så gräddar jag alltid mina biffar/ burgare i ugnen för att undvika all fett de suger åt sig vid stekning. Om jag grillar så gräddar jag mina burgare / biffar klart i ugnen och lägger bara på grillen för att värma upp dem innan servering. Dessutom blir det snyggt med grillränder.

Bereda och förvarar

Det bästa av allt; Är att du kan bereda och bunkra upp med  veganska biffar och burgare i frysen. Laga gärna dubbel eller flera satser, forma biffar/ järpar eller burgare och styckfrys på en bricka. Ta ut dem när det har fryst och packa om dem i en frystålig låda. Ställ in i frysen igen och ta fram biffar/ burgare vid behov och grädda som vanligt. En stressig måndagkväll är du glad att du trots stress kan laga fräscha nystekta biffar till middag. 

Låt oss snacka tips och idéer

Lämna gärna dina tips och idéer när du gör biffar och burgare. Har du använt dig av mina tips här skulle det vara jätte roligt att höra vilka resultat du fick.

 

6 Kommentarer

 1. Annica
  7 oktober, 2021 / 07:34

  Tusen tack för massor av bra tips. Superbra för en nybörjare på vegobiffar 😊

  • Tina
   Författare
   7 oktober, 2021 / 23:25

   Hej, Vad roligt att du gillar min tipssida för vegobiffar :)) Ha mycket skoj och hör av dig om du har några frågor.
   // Tina

 2. Sonja Holmedal
  1 februari, 2022 / 08:47

  Hej!
  Jag har inte ätit kött sedan drygt 30 år. jag vill försöka göra vegetariska biffar utan ägg. Linser använder jag då det ska bli rödbetsbiffar. Vad kan jag använda istället för ägg i morotsbiffar?

  • Tina
   Författare
   21 februari, 2022 / 11:21

   Hej, Min tips sida för biffar är alla utan ägg, mejerier och gluten.
   Fiberhusk, linfrön och chiafrö är mina personliga val som jag använder som binder i biffar.
   // Tina

 3. Ellen
  19 februari, 2022 / 22:45

  Verkligen tack. Har startat en restaurang nere i Spanien och vi lagar vegansk mat så detta var riktigt bra.

  • Tina
   Författare
   21 februari, 2022 / 11:19

   Hej, Men vad roligt med restaurang i Spanien. Dessutom kul att du tycker mina tips var bra. Lycka till med restaurang och njut av sol. Här har vi snö igen :))
   // Tina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.