Lyxig chokladmousse med magisk kolasås

Betalt samarbete med AgentVegan 

Idag vill jag visa hur lätt man kan göra något himla gott och lyxigt men ändå ” skapligt ” nyttigt. Jag pratar om Chokladmousse med kolasås. Det här blev så gott!

Det är inte svårt att göra om man har några mogna och fina avokado hemma. Visst det är inget nytt direkt att göra mousse på avokado. Men det var länge sedan jag gjorde chokladmousse på avokado.

Nu blev det ett ypperligt tillfälle att göra silkeslen chokladmousse serverad med magisk kolasås. Ingredienser till denna härlighet kommer från webbshoppen AgentVegan och jag länkar till de viktigaste som du behöver för att trolla fram det här grymma receptet. För du måste absolut testa att göra det här. Jag kan lova att du inte kommer att ångra dig för en sekund. 

Chokladmousse och kolasås om jag får bestämma

För nu är helgen är här igen och jag gillar att ha något gott till fredagskvällen. De här går  fort att göra och belöningen blir verkligen SÅ gott. Redan efter 30 minuter i kylen är den redo att intas. Hela familjen blev lyriska över denna nytto-lyxiga dessert. 

Vegansk Kolasås

Redskap / Mixer eller blender

Ingredienser

Låt dadelsirapen stå i rumstemperatur någon timme innan du ska mixa såsen. 

Smält kokosolja i vattenbad eller på låg effekt i micron.

Instruktioner

Lägg dadelsirap, smält kokosolja, väl sköljda cashewnötter och en nypa salt i en blender. Mixa slät och tillsätt sedan ca 1 – 1,5 msk varmt vatten. Mixa till såsen är blank och slät. 

Häll såsen i en glasburk och förvara med tätslutande lock i kylen upp till 5 – 6 dagar.

Den håller sig mjuk och len i konsistens i kylskåpet.  

Redskap: nötmjölkpåse, blender

HasselnötMylk

ingredienser
  • 1+1 dl  hasselnötter
  • 4 dl vatten
  • nypa salt
instruktioner

Rosta nötterna i en het panna eller på 175°C i ugnen tills det har tagit färg och doftar.

Låt svalna. Repa av det bruna skinnet mellan en handduk. 

OBS 1 dl av nötterna ska användas till topping

Resterande 1 dl av nötterna mixar du med 4 dl kallt rent vatten. 

Sila i en nötmjölkpåse och förvara i en tätslutande flaska i kylen. 

 

Chokladmousse

ingredienser

4-5 portioner

Smält  55 gram Choklad* i vattenbad

  • 2 – 3 avokado
  • ½ dl hasselnötMylk
  • 3 msk lönnsirap
  • Smält Vivani Choklad ( 55 g ) 
  • 2 msk  hasselnöt- & choklad kräm 
  • ½ tsk vaniljpulver
  • 1  tsk coconut aminos*, går att utesluta
  • flingsalt 
Tinamejri- vegansk chokladmousse

*Hacka chokladen och lägg i en värmetålig bunke. Sätt bunken över en kastrull med lite vatten. Sjud vattnet på låg värme till chokladen har smält. 

*Coconut aminos är en mindre salt, gluten & sojafri sås som man kan ersätta istället för soja/ tamari  sås. 

Instruktioner

Ta bort skal, kärna ur avokadon och lägg i mixern. Tillsätt hasselnötMylk och lönnsirap. Mixa slät. Stäng av maskinen och skarpa ner från kanterna några gånger.

Om maskinen inte är stark och avokadon har klumpar lägg moset i en trådsil och passera så den blir helt slät. Häll sedan tillbaka avokado moset i mixern.

Blanda den smälta chokladen med nöt & choklad krämen och häll i det i mixern med resterande ingredienser. 

Mixa på låg hastighet till allt är blandat. Skrapa ner några gånger från kanterna med en slickepott. 

Moussen är nu alldeles luftig och len. Rör om med en slev eller slickepott några varv. 

Spritsa eller skopa i moussen i passande glas eller skålar. Ställ kallt minst 30 minuter. 

Servering

Ta fram moussen från kylen och häll på kolasås, toppa med hallon och hackade rostade hasselnötter. 

AgentVegan

AgentVegan är en online butik som genom information, roliga och coola youtube filmer vill locka fler att våga äta mer grönt.  

Missa inte deras roliga och annorlunda matlagnings filmer  här.

Följ:
Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *