Raw food bollar & mitt skafferi

Hej, idag är ingen vanlig dag, jag blir ett år äldre, dagen till ära är jag gäst hos Gryningen och delar med mig av mitt skafferi.

Jag har också fixat grymma raw food bollar när man är sugen på något gott men fortfarande lite nyttigare.

I mina raw food recept använder jag uteslutande aktiverade nötter, vilket betyder att jag blötlägger först alla nötter och frön för att sedan torka i min torkugn. Denna process gör så att man får tillgång till alla näringsämnen och gör nötterna mer lättsmälta.

Jag planerar att göra ett inlägg om blötläggning och aktivering av nötter och frön på bloggen i en snar framtid. Har du någon fråga om ämnet så lämna gärna en kommentar efter detta inlägg.

Jag har under 2020 gått en internationell Certifierad Raw dessert kurs och har uteslutande jobbat de gångna året med cups istället för dl mått. Självklart var jag programmerad på cups när jag började att göra detta recept. Jag har omvandlat  receptet till dl mått för att det ska vara enkelt att använda receptet.

Raw food choklad & mullbär bollar

Ingredienser
instruktioner

Mal eller mixa mandlar till mjöl. Överarbeta inte mandlarna för de kan annars börja frisätta olja. Häll mandelmjöl i en matberedare och tillsätt resterande ingredienser. Mixa på pulseffekten till allt går ihop. Mullbären ska gå sönder men fortfarande ha kvar bitar. Detta ger ett härligt crunch i dessa bollar.

instruktioner

Mal eller mixa mandlar till mjöl. Överarbeta inte mandlarna för de kan annars börja frisätta olja. Häll mandelmjöl i en matberedare och tillsätt resterande ingredienser. Mixa på pulseffekten till allt går ihop. Mullbären ska gå sönder men fortfarande ha kvar bitar. Detta ger ett härligt crunch i dessa bollar.

Måtta med matskeds – mått och rulla jämnstora bollar. Pudra kakaopulver i en djup tallrik och sväng runt bollarna till de är täckta med ett tunt lager choklad. Ställ kallt i ca 30 minuter innan servering.

Förvara i tätslutande burk i upp till en vecka i kylen eller flera månader i frysen.

Superfoods pulver går att utesluta. Ett alternativ till mandlar är att använda köpt mandelmjöl, ca 1,5 dl isåfall.

Har man inte tillgång till aktiverade nötter fungerar dem som det är ändå. Aktiveringen främjar matsmältningen och näringsupptaget.

Här kan du läsa om mitt skafferi

Gryningen är en av Stockholms absolut bästa hälsokost butiker. Redan i slutet på 80 talet började jag handla där.

Sortimentet är både brett och gediget. Deras glutenfria bröd, lunch för avhämtning och treats är bara det värt ett besök.

/ Tina

Följ:
Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.