Idag bjuder jag på ett recept på havredryck. Runt månadsskiftet var vi många som inte undgick Ann Fernholms öppna brev till Oatly angående maltos i deras dryck. Det är alltid bra att granska och syna innehållet i det vi äter och konsumerar. Dryck på havregryn är dessutom det lättaste som finns att göra själv. Det finns egentlig ingen anledning att bära hem dyrt vatten som har mixats med lite billig havregryn från livsmedelsbutiken.
Havredryck gör jag själv och mycket godare
Tricket att göra riktigt bra dryck på havregryn är att bara mixa kort i iskallt vatten. Havregryn blir gärna lite slemmig i konsistensen när man låter maskinen gå för länge. Här gäller inte regeln att mixa helt slät utan snarare mixa snabbt och att sila lika snabbt genom en finmaskig duk/ nötmjölkspåse.
Drycken delar på sig när den står i kylen och det är fullt normalt. Genom att skaka på flaskan innan användning löser sig det problemet. Den håller sig i ca 4 dagar + någon dag i kylen. Smaka och lukta.
I mitt tycke är varken Oatlys eller hemmagjord havredryck det mest optimala att använda till varmdryck. Det för att när mjölken värms upp börjar den att tjockna och bli slemmig. Då finns det andra “växt” mjölkalternativ som är bättre.
Havredryck använder jag till b.la
- När jag bakar
- Gör pannkakor & våffelsmet
- chiapudding / overnight oats
- på gröten
Mina två säkra ingredienser för bästa resultat 1 tsk solroslecitin och några isbitar när jag mixar drycken.
Isbitarna gör så att vattnet håller sig riktigt kallt för att undvika att havregrynen börjar bli slemmiga när du mixar. Solroslecitin hjälper till att göra drycken krämig och mindre tendens till att den dela på sig när den står i kylen.
Havredryck
1 liter
ingredienser
- 2,5 dl glutenfria havregryn
- 1 liter riktigt kallt vatten
- 4 isbitar
- 1 tsk solroslecitin ( kan uteslutas )
- en nypa Himalaya salt
instruktioner
Mät upp gryn, vatten, solroslecitin och lägg alla ingredienser samt isbitar och salt i mix-kannan.
Mixa snabbt i ca 30 sekunder och häll drycken genom silduken. Eventuellt sila drycken en gång till. Undvik att pressa ut drycken för hårt genom silduken. Använd bara lätt hand, häll sedan upp den på flaska och förvara i kylen.
Det finns som sagt var ingen anledning att köpa havredryck när det är så enkelt att göra egen.
Min sesamjölk är jättepopulär och finns här
Idag är det kanelbullens dag och mina RAW hittar du här
Läs Ann Fernholms inlägg här
Önskar dig en trevlig start på den kommande veckan / Tina
Jag kommer definitivt att försöka göra denna havregryn i morgon morgon eftersom jag har alla ingredienser jag behöver. Tack för receptet.
Författare
Hej, hoppas du blev nöjd med drycken :))