Dagens gäst Annelie från Blomster & Bakverk

Idag har jag bjudit in Annelie från Blomster & bakverk, en sann bak och bildkonstnär som rakt i genom har hjärtat på rätt plats. För när man pratar om Annelie räcker det inte att bara nämna hennes kreativa och konstnärliga talanger. Hon får genom sina kanaler mycket cred för sin närvaro och ödmjuka bemötande till  ALLA trogna följare och fans.

Annelie fran blomster och bakverk

En perfekt matchning mellan mat & blomster 

Man kan med säkerhet säga att Annelie på ett magiskt sätt kläckt koden till att verkligen lyckas på sociala medier. Hon besitter en sann talang som har landat i en perfekt matchning mellan mat, bakning och blomster som lockar en bred publik. Hållbarhet, återbruk, blomster, bakverk och vackra bilder väcker betraktarens beundran och hyllningarna bland kommentarerna är många. Annelie ser var och en och återkopplar, svarar och tackar.

2019 var hennes verkliga genombrott; Det har både blivit bokkontrakt, omslag till RUM ute  ett magasin som fokusera på trädgårdens design, arkitektur samt mat och odling under årets fyra säsonger.

Dessutom blev det två reportage i Origin Magazin, en internationell tidning med hela 300 000 läsare. Wow säger jag.

Bilden nedan är ett beställt arbete som hon gjorde till en konferens & hotell verksamhet på Runö. Verket är inramad och hänger i alla gästrum. 

Annelie fran blomster och bakverk

Bloggen, bakningen & teffbrödet

Hur länge har du bloggat

-Jag har bloggat sedan våren 2013

Var det blommor eller bakning som sådde ett 1:a frö om att börja blogga


– Det var helt klart bakningen och framför allt önskemål från de som då följde mig på Instagram. Det kom frågor på det jag hade bakat och visat i bild. Jag började skriva recepten i inlägget vilket ju var lite krångligt, särskilt vid längre recept. Allt flera frågade om jag inte kunde göra någon slags hemsida, det var det som sådde fröet och sedan fick mig att ta steget.

Det här är ett av Annelies mest älskade och delade recept; Teffbrödet 

Annelie fran blomster och bakverk

När kände du att dina bilder verkligen berör din publik

– Svår fråga! Jag tror jag haft förmånen att känna det tidigt tack vare den respons jag alltid fått. Det har verkligen gett mig energi att utvecklas och våga ännu mera. Men det är helt klart så att responsen vuxit i takt med min utveckling. Många säger att de direkt ser när en bild kommer från mig, att jag har ett unikt bildspråk. Det blir jag väldigt glad att höra. Det är ju liksom som att bilden är en del av sig själv.

Annelie fran blomster och bakverk

Annelie fran blomster och bakverk

Bildspråket och prestation

Har bildspråket i och med alla reaktioner fått större utrymme i ditt skapande 

”Typ ett bröd är inte bara ett recept utan, rätt bild är förutsättningen för att receptet kommer upp på bloggen.


– Vet du att där har jag utvecklats från att vara obotlig perfektionist till att känna att jag räcker till. Det måste inte vara perfekt. För mig är det som egentid att skapa en bild och då får skapandet ta sin tid. Men när tiden inte finns och brödet är nybakat, då slänger jag snabbt ihop en bild i all enkelhet. 

Däremot plåtar jag numera allra helst med systemkameran, min mobilkamera är inte så bra. Då blir det ju lite mer arbete eftersom jag bara plåtar i RAW och bilden behöver framkallas. Vilket för övrigt är en process jag tycker är minst lika rolig. Och grejen med att fota är att ju mer man fotar desto säkrare blir man i att lära känna både ljus och kamerans inställningar. Min stora utveckling kom när jag ändrade från auto till manuellt på kameran. Det är en så härlig känsla att själv skapa sin egen bild genom linsen och i datorn.

Annelie fran blomster och bakverk

Att se sitt arbete publicerat för 1:a gången

Hur var känslan att 1:a gången se ditt arbete publicerat i andra sammanhang än på bloggen eller instagram

– En härlig känsla det där! Första gångerna var det på nätet vilket ju kändes stort, bara det att någon annan ville dela mitt arbete och lyfta fram mig. Med åren har det blivit mer och mer press och magasin. Allt från att ett magasin tipsar om mig och visar några små bilder till att jag medverkat i en intervju och mina bilder fått ta plats. Det är samma lyckorus varje gång! 

Ett par höjdpunkter från ifjol är när det internationella Origin Magazine (som har en upplaga kring 300 000 ex) valde att ha mig med i årets både första och sista nummer. Fyra sidor om mig, med mina bilder och nu sist även recept. Och så medverkade jag i min första fotoutställning tillsammans med fyra andra fotografer i Falköping. Sålde flera av mina bilder redan på vernissagen och det kändes stort att gå omkring där i utställningslokalen och se mina bilder på väggarna. Året avslutades också på bästa sätt när jag medverkade i en längre intervju som ’Inspiratören’ i magasinet Rum Ute och det slutade med att jag fick frågan om jag ville skapa och ta omslagsbilden. Såklart jag ville!

Nedan är Bilder från ett av de två reportagen  i Origin magazin och det fantastiska omslaget för RUM ute.

Annelie fran blomster och bakverk

2020 bjuder på boksläpp

Hur ser planerna ut för Annelies blomster & bakverk 2020

– Mitt stora projekt i år är ju såklart att jag ska ge ut en bok. Den kommer uppta all ledig tid framöver. Jag ska försöka hålla liv i blogg och Instagram men att inte slå knut på mig själv kommer att vara prioriterat.

Berätta mer om ditt bokprojekt

– Det känns ännu lite overkligt faktiskt. Blev kontaktad av tre olika förlag i somras. Vilket ju kändes som ett tillräckligt tecken för att jag bara måste göra detta. Boken kommer till höstens boksläpp vilket innebär att den ska säljas in nu i vår, så jag har lite olika deadlines att förhålla mig till. Det kommer att vara en bakbok såklart. Recepten kommer att vara både med och utan gluten. Men alltid med blommor. Så som min värld av blomster och bakverk ser ut idag kan man säga. Mestadels nya recept men några kära favoriter. Det ska vara enkelt att baka vilket jag vill inspirera till med mina recept och bilder. Det blir nog både en bak- och bilderbok.

 

Nu kan du förbeställa Annelies bok signerad. HÄR gör du det.

Att hitta balans med de sociala medierna är en konst i sig

Hur ser du på utvecklingen med sociala medier så som instagram och facebook


– En ständig balansgång det där med sociala medier. Jag älskar Instagram för att det är där jag får utlopp för min kreativitet och har en fantastisk dialog med de som följer mig. Det är ett kreativt utrymme med mycket vänlighet och inspiration. Jag har fått massor av nya vänner tack vare Instagram – det är ju så du och jag lärt känna varandra, Tina – och jag måste säga att alla möten utanför appen gör det där sammanhanget så mycket rikare. Sen är det ju ett värdefullt verktyg när man vill driva trafik till sin blogg.

På senare tid har jag arbetat med att dra ner tiden jag spenderar på sociala medier, det är så lätt att hamna i ett slö-scrollande. Hellre kvalitetstid när jag väl är där, både för att inspireras, kolla in vad andra gjort och för att vårda relationerna. 

En alldeles egen shop

När väcktes tanken om att ha en shop och sälja dina fantastiska prints


– Det började med mitt blomsteralfabet som jag tryckte en upplaga av och sålde då flera hade följt projektet och önskade ett print. Sen har jag genom åren fått förfrågningar och skickat på beställning. När jag varje gång fick sitta och skriva ett långt meddelande med alla priser och skicka med bilder på mina motiv så insåg jag att jag behövde förenkla processen. Både för mig och de som frågar. Så jag har gjort en enkel sida på bloggen där man kan se exempel på min fotokonst och så har jag lagt upp ett konto på Instagram som heter @blomsterochbakverkshop Beställer gör man fortfarande genom att maila mig, jag har inte byggt en e-handel. Ännu 😉

BlomsterAlfabetet som började som ett tidsfördriv och sedermera mynnade ut i en älskad syssla av blomsterpillande. In och läs mer  

Här möter du mer av Annelie

Läs på Bloggen 

Prints på shopen

Instagram

Instagram för shopen

Tack Annelie för att du bjöd in oss till din värld och för du bjöd på så många fina bilder. 

Mitt  tips är att ha koll på Annelie, hon är här för att stanna. Närmast ser jag så framemot hennes kommande bok.

Alla bilder är fotade av Annelie från Blomster & bakverk

Ta hand om varandra där ute / Tina

Följ:
Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *