Fyllda paprikor i mustig tomatragu – Middagstips

Fyllda paprikor i mustig tomatragu är värmande snäll-mat som jag föredrar just nu. Jag känner att jag inte kan undvika att säga några ord om det vi alla är mitt uppe i. Vi översköljs med en massiv ström av information om Corona och det upptar nästan dygnets alla 24 timmar. Det hela känns mer och mer overkligt. Något vi tidigare ej skådat. Men vi måste alla ta vårt ansvar, Corona är inte farligt för gemene man. MEN för de som tillhör de utsatta grupperna måste vi alla visa hänsyn och inte vistas ute bland folk om vi känner minsta antydan till förkylning. Vi ska vara lyhörda och följa myndigheternas råd. Men vi får inte heller gripas av panik, nu mer än någonsin måste vi behålla lugnet. 

Många ställer sig nog frågan om det Är nu det är dags att börja bunkra livsmedel och råvaror, kommer hela samhället stängas ner, allas vår ekonomin rasa ner i botten och hur kommer sjukvården klara det stora trycket? Det är ännu obesvarade frågor som kanske ingen i dagsläget har några svar på.

Mat kommer vi inte sluta äta och därför tänker jag att min mat, det jag lagar här hemma kommer upp här på bloggen. Hemma och avskilda mot yttervärlden kan en lagad och god måltid faktiskt skänka lite tröst och hopp.

Fyllda paprikor i mustig tomatragu 

Jag älskar fylld paprika bakad i ugnen, gärna länge och dessa är fyllda med en riktigt god vegansk fyllning med b.l.a rökt tofu, portabello och grönkål. Ja men visst låter det intressant och jag kan intyga att det blev också så gott. De här gjorde jag redan förra veckan och bilden tog jag med min iPhone. Det är lite så jag känner, det får vara så; Bilder som jag tar med min mobil varvat med kameran för att det inte alltid behöver vara så perfekt.

Fyllda paprikor i mustig tomatragu - Middagstips

Ugnsbakad fylld paprika – Vegan

ingredienser

Fyllning 

 • 6 st gröna paprikor, att fylla med fyllning
 • ca 280 gram Portabello eller motsvarande skogschampinjon 
 • 1,5 msk olivolja eller valfri fett/ olja
 • 1 purjolök, den vita delen. Skölj och skär i strimlor
 • 4-5 vitlöksklyftor, hacka smått med kniv
 • 1 msk balsamvinäger
 • 1 msk tamari
 • 1 frp rökt tofu ,riv hela tofun grovt 
 • 3 – 4 nävar hackad grönkål utan stam
 • 1 msk lantbuljong tex. Renee voltaire
 • 1, 5 tsk torkad Basilika
 • 3 st soltorkad tomat ( blötlägg i varmt vatten & grovhacka )
 • 1 tsk Chiliflingor
 • 2 msk närings jäst
 • Smaka av med salt & peppar
 • citronskal med zest järn från 1/2 citron

Tomatragu

 • 2 burkar hela tomater i juice
 • 1- 1,5 dl vatten
 • 1,5 msk tomatpuré
 • 3-4 soltorkad tomat ( blötlägg i vatten)
 • 1 msk lantbuljong
 • 1 tsk sötning ( socker, agave eller honung ) 
 • 1 gul lök, hackad
 • 2-3 vitlöksklyftor
 • 1 dl vitt ekologiskt matlagningsvin, eller valritt vitt vin.
 • 1 msk chilisås/ 1 tsk harissan eller chiliflingor
 • 1 msk balsamvinäger
 • Basilika, en näve färsk + 1,5 torkad 
 • citronskal med zest* järn från 1/2 citron
instruktioner

Börja med att göra fyllningen: Skölj och hacka/ riv portabello i mindre bitar ( tänk färs ) och låt den vätska ur i en varm panna till den inte är vattnig. Den ska inte börja knastra och bli snustorr. Tillsätt olja och grovriven tofu, repad grönkål, vitlök, gul lök och soltorkad tomat. Låt detta fräsa på medelvärme i 3 -4 minuter. Smaka av med lantbuljong, basilika, och chiliflingor. Rör om och blanda i näringsjäst, rivet citronskal och smaka av med salt / peppar. Dra pannan åt sidan och börja med tomatragun. 

Gör tomatragun: Hacka vitlök och lök. Låt detta svettas i olja på mellanvärme i några minuter. Det ska inte ta färg eller brännas. Fortsätt med tomatpuré, chilisås och fräs på ytterligare någon minut. Dutta i balsamvinäger, tamari och rör om. Tillsätt matlagningsvin och ånga av snabbt innan du tillsätter tomaterna med i sin juice + 1-1,5 dl vatten. Smaksätt med lantbuljong, sötning, torkad basilika och soltorkad tomat . 

Låt grytan stå och små koka en någon timme, putsa i lite vatten då och då om den tjocknar för mycket. Den går absolut att koka ihop snabbare om det är tidsbrist. Ju längre den får puttra på spisen ju mer smakar den. 

Avsluta med att smaka av med salt, peppar och rivet citron skal.

Fyll nu paprikorna: Skölj paprikorna och skär av toppen, ca 1 cm. Skölj invändigt så alla kärnor försvinner. Torka ur med hushållspapper. Skeda på Med tomatragu i en ugnsform som är lagom för 6 paprikor och ställ ned paprikorna. Fyll dem med fyllningen med sked, pressa försiktigt ned fyllningen och fyll upp till kanten på varje paprika. Skeda På en matsked tomatragu över fyllningen på varje paprika och lägg på toppen som ett lock.

Tillsätt resten av ragun runt paprikorna, täck formen med aluminium och ställ in i ugnen på 200°C. Baka i ca 60 minuter och ta av aluminiumet,  höj värmen till 225°C och låt de stå inne ca 10 – 15 minuter för att ta färg. Ha uppsikt och låt de inte brännas.

Till mina paprikor serverade jag svart råris och 2 sorters fräsch sallad. B.l.a så gjorde jag en med varm sötpotatis och grönkål med en citrusdressing som verkligen blev god. Jag tror bestämt att jag gör den igen och får upp här på bloggen.  Men eftersom det bara blev snabba mobilbilder denna gång så blev det ingen bild på tillbehören. 

* Zest är det yttersta skalet på citrusfrukter som man river av med förslagsvis ett Zest järn. Undvik m.a.o det vita innan fruktköttet som är beskt. Zest järn är en av mina mest använda redskap i köket. Ost, vitlök, bittermandel, muskot, citrus och så vidare. Listan kan göras lång där mitt zest järn åker fram. 

Jag vill också passa på att lyfta mina perfekta tips på hur du lyckas med vegetariska / veganska biffar. Biffar är idealiska att göra i dessa tider. Det finns egentligen inga givna regler för vad du kan ha i gröna biffar, bollar och burgare. Just därför är rester så grymma att använda som en del av basen eller som utfyllnad. Inget matsvinn med andra ord. 

Ingen tid kan vara bättre än nu 

Att verkligen inventera skafferiet, kyl och frys. Var kreativ och påhittig eller hitta på nya smakpaletter. Jag har många recept, kollar runt och låt dig inspireras. 

Ta hand om dig och dina nära / Tina

Fyllda paprikor i mustig tomatragu - Middagstips

 

Följ:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *