Oksana och hennes Artisan Raw Bakery Stockholm

Hej, idag har jag bjudit in raw foods bakelsernas okrönta drottning och tillika min vän; Oksana och hennes Artisan Raw Bakery Stockholm. Med fingertoppskänsla för smak, färg och form har hon på kort tid placerat Artisan Raw Bakery på kartan.

1:a gången jag hade äran att smaka en av hennes kreationer var en makalöst god Choklad Raw Cake som knockade mig helt. Den var så förvirrande lik smaken och konsistensen av den finaste Chokladbakelse man kan önska. Inte borde jag, som både gjort flera egna Raw Cakes och ätit några riktigt bra i en och annan stad ute i världen bli förvånad eller knockad. Men den var något alldeles speciell i smaken. Jag har hört att det har funnits gäster som tillkallat sig Café personalen med just den raw bakelsen och sagt att det minsann blivit något fel; Detta är ju inte Raw food. Den påminde för mycket om en “vanlig” Chokladbakelse.

Oksana med sitt Artisan Raw Bakery ber inte om ursäkt

Ingen snack om saken att  hennes tajming, sinne för siffror, kanske ett typiskt “Öster ifrån” framåtanda och självsäkerhet snabbt blivit ett välkänt namn inom Raw Food Cakes. Hon ber inte om ursäkt utan tar en självklart plats och är övertygande när hon presenterar sina beroendeframkallande Raw Cakes. Raw Food bakverk kommer mer och mer men har fortfarande en begränsad publik. Jag är fast övertygad om att Oksana med Artisan Raw Bakery är förgrundsgestalterna som visar vägen för att raw food desserter snart är mainstream på de flesta Café och restauranger. Hon jobbar ständigt för att hitta nya råvaror som passar för en mer hållbar framtid men som inte tummar på smak eller konsistens.

Nu tycker jag vi lämnar över ordet till Oksana

Oksana och hennes Artisan Raw Bakery StockholmHur hamnade du i sverige/ stockholm

Jag är uppvuxen i Riga, Lettland. Jag jobbade för en svensk bank i Riga och det var där jag träffade min man som är från Sverige. Efter fem år i London hade vi växt till en familj på fyra och det var då vi beslutade att flytta till Stockholm, i november i år så är det fem år sen vi kom hit.

Hur kommer det sig att du bytte karriär och började med Raw food cakes

Självklart hände ingenting övernatt, min första introduktion till raw cakes världen var i London. ”Clean diet” och ”free from” rörelserna fick tidigt fäste i London, jag hoppade på trenden och testade att ändra min diet. Efter att jag sedan själv känt fördelarna med att leva utan mjölkprodukter, raffinerat socker samt till större delen ”plant based” så uppmuntrades jag att göra en mer permanent förändring i mitt val av mat. Lustigt nog började jag ändra hur jag åt samtidigt som jag börjat nära en ide att tillverka cup cakes professionellt, men jag insåg då att detta inte är framtiden, mina recept hade alldeles för mycket socker och onyttiga fetter i sig. Men att sluta göra god söta kakor och efterrätter var inte ett alternativ för en ”sweet tooth” som jag själv; det måste finnas alternativ till mitt fika!

Började följa hälsobloggare tex. Deliciously Ella & Amy Levin

Jag började följa hälsobloggare som tex Deliciously Ella och Amy Levin och tränade hemma. Det blev en hel del Rawbollar innan jag tog mig mod att göra min egna raw cashew cheesecake; den blev god men kanske inte så vacker att se på och efter 30 min hade den börjat smälta på bordet.

När vi sedan flyttade till Stockholm tog jag jobb på samma bank som jag jobbat för innan men var samtidigt helt fast i min nya hobby och fortsatte göra Raw cakes på all min fritid! Till slut insåg jag att det var detta jag älskade att göra och om jag bara hade mer tid så skulle jag kunna utveckla alla de ideer jag hade kring nya smaker och styling av raw bakverk, så jag tog tjänstledigt för att följa min dröm.

Trots att jag innan Artisan Raw bakery arbetade inom finans, marknadsföring och sales vilket kanske känns som ganska långt ifrån Raw Food bakverk så känner jag nu när jag bytt inriktning helt att all den kunskap jag samlat på mig innan verkligen hjälper mig nu när jag driver mitt eget företag.

Vad har varit den största utmaningen så här långt

-En bra fråga, känns som att utmaningarna aldrig tar slut. Men om jag försöker hitta någon utmaning som känns extra stor så är det nog min allra första dag i mitt 1 kvadratmeter stora hörn i ett kök i en källare. Blender i ena handen och en påse nötter i den andra. Där var jag, följde mitt hjärta, inga kontakter från matindustrin, inte så bra på svenska, det var läskigt men jag intalade mig själv att det finns bara en väg och den är upp, om jag inte försöker få detta att fungera nu så kommer jag ångra att jag aldrig försökte! Inte säker på att jag skulle börja om igen på samma sätt.

Berätta för oss vilken utbildning – kurser du har gått inom raw food / vegansk desserter

-Efter ungefär ett år av intensiv fördjupning inom området på egen hand så beslutade jag mig för att ta min hobby till en annan nivå och mitt första steg blev en fördjupningskurs vid Medborgarskolan som hölls av en riktigt specialist inom området, Ulrika Hoffer. Jag hade redan plöjt igenom tre av hennes böcker men den kursen gav mig en massa ny kunskap om nya tekniker samt öppnade mina ögon för umami som är ett koncept jag applicerar som bas för alla mina recept, men det som kursen kanske framförallt gav mig var självförtroende.

Efter den så fick jag blodad tand och tog 2 online kurser från en av världens bästa raw och vegan kockar I världen, Matthew Kenney. De var fantastiskt lärorika och extremt intensiva.

Men kurser tar dig bara till en viss gräns, man kan ha hur mycket teoretisk kunskap som helst men det är som alltid övning som ger dig färdighet och tro mig jag har övat dagligen och jag har sköljt ned mååånga cashews i vasken.  Mitt lärande slutar aldrig, varje erfarenhet tar mig framåt och jag fortsätter att fördjupa och bredda mina kunskaper hela tiden. Jag var i London för något år sedan och tog ett par kurser i hur man arbetar med raw choklad som hölls av Amy Levin (en av de mest kända Raw Chocolatier/pastry kockarna i världen). De var så bra så jag håller faktiskt på att ta en kurs till just nu som hon har – Advanced Raw Desserts.

Vad är den största utmaningen inom detta område

Att få kunderna att prova! Fokus är ofta att det är sockerfritt, mjölkfritt och glutenfritt etc. och det gör att folk tror att de kommer att få något som saknar något och det är den attityden som jag försöker förändra kund för kund. Det som saknas behöver du inte och det smakar ändå jättegott. Mitt mål är att mina bakverk skall både smaka gott och se goda ut så att man utan att tveka kan välja Raw istället för en dammsugare till sitt Fika!

Är raw food Cakes här för att stanna

Det hoppas jag verkligen! Jag kommer iallfall arbeta hårt för att de ska göra det . Mitt mål är att bidra till att trenden blir mainstream och jag tycker att vi är på god väg!

Raw-bakverk är inte bara för veganer eller folk med allergier det är en ny typ av bakverk ett nytt sätt att njuta av din efterrätt/fika som också råkar vara helt plantbaserat, veganvänligt och glutenfritt (eftersom vi använder mjöl från nötter som är naturligt glutenfria)

 Du har på kort tid slagit igenom; Varför just du och Artisan Raw bakery?

Vad är hemligheten?

Tack Tina! Du har ju provat mina bakverk; “you tell me”

Men jag hoppas ju givetvis att det är så enkelt som just det, att jag gör goda bakverk. Inga hemligheter, jag jobbar hårt för att de skall smaka och se bättre ut idag än de gjorde igår, jag är aldrig nöjd. Jag känner alltid att det finns saker jag kan förbättra med det jag producerar vare sig det rör recept eller presentationen. Jag är på konstant utkik efter nya former. Jag vill ge Artisan Raw Bakery sin egen individuella signatur i hur de ser ut. Fler och fler ger sig in på marknaden för raw bakverk och jag vill att mina sticker ut.

Men jag försöker givetvis också att sprida budskapet, vi har varit ganska aggressiva i och vad gäller deltagande i olika mässor under 2019.

Berätta lite om nästa steg, var är ni på väg. Hur tar ni vidare Artisan raw bakery

-Vi kommer att fortsätta att sprida vår kärlek för Raw Bakverk och göra vårt bästa för att nå ut till er alla.

Artisan Raw Bakery Stockholm letar sig utanför Sverige

Just nu kan du hitta Artisan Raw Bakery Stockholm’s produkter på ställen som tex  Johan & Nystrom, Café Ritorno, Wayne’s coffee, The Naked Juice Bar, Dr.Mat (NK) och Blueberry i Stocholm.

Vi utvecklar och tillverkar också specialgjorda produkter för restauranger och kafeer.  Vidare samarbetar vi också med en stor återförsäljare i Finland och kommer snart att finnas representerade även i Norge och Danmark.

Kurser för både hemmakocken och professionella

Personligen så har jag börjat dela med mig av min kunskap och håller ibland kurser där jag hjälper entusiaster som jag själv som antingen bara vill lära sig hur man gör hemma till sig själv och familjen eller som funderar på att implementera raw bakverk på deras menyer.

Oksana och hennes Artisan Raw Bakery Stockholm

Kan man verkligen äta raw food Cakes varje dag

-Absolut, varför inte!

Hur nyttigt är det?

-RAW bakverk är inte så invasiva som alternativen och eftersom ingredienserna består av sådant som nötter, säd, avokado, bär, olika ”superfood powders” och oraffinerat socker så kommer de med alla fiber, mineraler och vitaminer som du behöver.

Men det finns ingen magi, det är fortfarande kalorier så ät med måtta!

Vilka är de rådande trenderna för 2020

-Folk är mer och mer intresserade av matens ursprung och man ser ett ökat intresse för närodlat och mat efter säsong.

Vi kan också se hur snabbmatsindustring, inte bara McDonalds även annan ”take-away” mat, anpassar sig till tiden och säljer rätter som tex ”healthy bowls”. Det blir lättare och lättare att faktiskt kunna ta med sig något nyttigt hem som alternativ till att göra det själv hemma..

Självklart har vi även Gretaeffekten där hållbarhet står I fokus, både vad gäller tillverkning och återvinning. Vi jobbar väldigt hårt för att se till även Artisan Raw Bakery drar sitt strå till stacken och är så hållbara som vi kan. En av de största fördelarna med RAW bakverk är att det är väldigt lite svinn eftersom våra bakverk kan förvaras i frys upp till 12 månader och tinad produkt står sig minst en vecka i kylen.

Vad är hälsa för dig personligen?

-Jag mår som bäst när jag lyckas hitta en bra balans mellan arbete/motion/fritid. Det är inte alltid jag lyckas och då känner jag det direkt men oftast funkar det bra. Givetvis är också maten jätteviktig, jag gör mitt bästa för att äta hälsosamt och jag känner mig klar med extrema dieter. Just nu har jag hittat en bra balans där jag följer råden från Dr.Valter Longo i hans ”Longevity diet concept”.Min filosofi är att jag hellre går hungrig än stoppar i mig något som jag inte tycker om och jag är hellre ensam än omringad av folk som låtsas bry sig!

Fettisdagen den 25/2 & de är redo

Oksana och hennes Artisan Raw Bakery Stockholm

Fettisdagen infaller den 25 Februari och Artisan Raw Bakery laddar åter upp med fjolårets stora succé Raw Semlan. En förtjusande god munsbit som måste testas om möjligheten finns.

Du hittar Artisan Raw Bakery Stockhom  på Instagram

Här kan du också läsa vidare och beställa bakelser, tårtor och bliss balls.

Jag tackar varmast för Oksanas medverkan och alla de fina bilderna.

// Tina

Följ:
Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *