Asiatisk räksallad med shirataki nudlar

Hej, idag blir det min dotters favoriträtt som middagstips; Asiatisk räksallad med shirataki nudlar toppad med sriracha majjo. Maxad med smaker, crunchig fräschör och bara så god.  Men först några ord om mitt val att bredda min blogg med inslag av recept som inte bara är vegetariska. Vi äter ju inte vegetariskt enbart här hemma. Här har vi fört en blandad mix av flera kosthållningar de senaste åren. Ibland tidskrävande och ibland bara tråkigt. Sällan blir alla nöjda när man jonglerar vid spisen och gör sitt bästa för att servera a la carte.

Någonstans landade vi i en varierad kost med gemensamma måltider. Jag vill ju spegla vår vardagsmat lika fullt den som är kreativ, skapande och rolig. Jag har en skapligt stor receptbank med veganska och vegetariska rätter. Både tillbehör, huvudmåltider och desserter. Den som söker inspiration och kunskap om vegetariskt mat kommer hitta det här. Men här kommer även finnas mat för fler kosthållningar. Jag har som ledstjärna att hålla vårt matsvinn nere på noll. Jag hoppas och önskar att jag kan fortsätta att inspirera med min mat. Men för att fortsätta driva min blogg, vilket jag tycker är superkul, vill  jag vara transparent och lägga upp inlägg som representerar mig. Jag jobbar med vegetarisk mat genom  recept skapande, vidareutveckling och projekt så det kommer självklart synas även här. Nu vidare till dotterns favorit middag som var Asiatisk räksallad med shirataki nudlar. 

Asiatisk räksallad med shirataki nudlar en favorit

Ja detta är vad dotter önskade sig till middag efter skolan igår. Hon kommer oftast hem rejält hungrig eftersom hon ofta slutar kl 16 och sedan har en timmes resa hem. Då hinner man bli rejält hungrig och vem är jag att inte göra min “lilla” tjej ( 17 år ) glad. Hon precis som jag älskar den asiatiska köket, så det var inget svårt beslut att svänga ihop en Asiatisk räksallad med shirataki nudlar.

Några tips om du köper frysta räkor ( köp MSC-märkta ) och har ont om tid; Lägg den oöppnade påsen med räkor i en bunke med kallt vatten i ca en timme. I kylen tinar de annars på 3 – 4 timmar. Använd vid tidsbrist färdig majonäs som du bara smaksätter. 

Tänk på att hacka hela koriandern från topp till rot. Smaken sitter framför allt i rötterna och stjälkarna så ta till vara på dem. 

Asiatisk räksallad med shirataki nudlar

Asiatisk räksallad med nudlar  

4 portioner

ingredienser
 • 2 frp glutenfria shirataki nudlar
 • 1 – 2 gemsallad
 • 2  morötter
 • 5 st salladslök
 • 1 röd paprika
 • 120 gram gurka
 • 1  mango alternati 1 dl fryst mango i kuber
 • 1/2 frp böngroddar
 • 400 gram räkor utan skal, räkor, MSC-märkta
 •  knippe färsk koriander
 • rostade sesamfrön

Dressing

 • 1 röd chili, hacka smått ( känslig ta bort kärnorna )
 • 1 klyfta vitlök finriven
 • 2 cm riven ingefära, pressa ut juice
 • 2 st lime saften + riv skal från en
 • 1,5 tsk kokossocker / palmsocker
 •  1/2 msk fisksås
 • 1/2 msk risvinäger
 • 1 msk raps olja

Majonäs 

 • 1,5 dl majonäs
 • 1 msk srirachasås
 • 1 tsk lime juice + skal 

 

instruktioner

Börja med att smaksätta majonäsen och ställ den kallt fram till servering.  Vispa ihop dressingen och ställ åt sidan. Skölj nudlarna i durkslag ordentligt och låt sedan rinna av. Vidare skölj, repa och slunga gemsalladen.

Skölj och hacka paprika och salladslök, julienne skiva morötterna. Skala, dela gurkan på längden, kärna ur och skär i  bitar. Skär mangon i bitar eller använd fryst tinad. 

Vänd ner hälften av koriandern, grönsaker, gemsallad, räkor, böngroddar och nudlar i dressingen och blanda om. Toppa med resterande färsk koriander, mer pressad lime och rostade sesamfrön. 

 

För en vegansk variant som middagstips vill jag gärna rekommendera denna.

Ha en fin kväll/ Tina

 

Följ:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *