En mattrend 2020 och mina egna planer

Hej, Mitt 1: a inlägg på ett alldeles nytt decennium får helt enkelt handla om en mattrend 2020 som kommer starkt till min stora glädje. Självklart är det fler trender inom mat som vi kommer avnjuta detta år men idag koncentrerar vi oss på en av alla dessa trender.

En mattrend bra för klimatet

De flesta trender inom mat idag handlar om hållbarhet, sociala frågor och engagemang. Vi vet att maten är ett problem när det kommer till klimatet, det vi äter utgör  1/3 del av  CO2- utsläppen ( koldioxidutsläppen ). Där kan vi som individer göra mer för att minska miljöpåverkan. Vi kan och ska äta mer grönt, ännu mer arbeta för minskat matsvinn och köpa lokal / närproducerat.

Mejerifritt slår igenom

En av alla trender som kommer är att de mejerifria alternativen tar mer och mer plats på arenan. Vi fnyser inte lika mycket åt att man som kräsen gäst på restaurangen ber om alternativ. Vi förväntar oss som konsument att våra matkedjor är med på tåget och fyller kyldiskarna med mejerifria yoghurt, vita-drycker, ostar och krämiga matbaser istället för det traditionella utbudet.

Detta betyder inte att hela världens befolkning har blivit veganer. Snarare så visar trenden att allt fler går över och blir flexitarian på heltid. Flexitarian = vi flexar mellan växtbaserad och blandkost. Men blandkosten kräver högre kvalitet och mer sällan.

Den växande trenden där utbudet av mejerifria alternativ ökar ser jag framemot med spänning. Eftersom marknaden har sett den stora efterfrågan, både mindre och större aktörer, kommer de med sin kunskap utveckla och vid sida av den traditionella tillverkningen förse oss med bättre och godare alternativ mot vad som finns idag. Tyvärr har just smaken inte alltid hängt med så här lång. Absolut finns det alternativ och någon värd att nämna idag; Maisha ett företag som producerar en småskalig och hantverksmässig gjord ost och smörig spread. Gott kan jag säga.

Mina mejerifria alternativ kom av sig

Jag gjorde några egna lyckade varianter av mejerifri ost under 2019 som jag egentligen ville jobba vidare på. Tyvärr så landade det bara i tanken och blev vilande av olika skäl. Nu känner jag mig redo att ta tag i det igen. Jag är inte ute efter att omvända blandkostare till veganer – i’m not that myself. Men framtiden är nu, vi är redo för att plantera in nya alternativ eller t.o.m ersätta det vi har sett som standard i vår dagliga kost.

mattrend 2020 Veganska mejerier

Mina planer 2020 med bloggen

Jag kommer uppdatera mina projekt här med mejerifria alternativ kontinuerligt varvat med andra goa recept. Men jag hoppas du blir nyfiken och återkommer för mina mejerifria alternativ för vad du kan ha på mackan, i desserten, på gratängen och till granolan. Självklart kommer det varvas med annat mat relaterat som intervjuer, artiklar, trender och spaningar.

2020 känns spännande och början på något nytt

Kika gärna på mina tidigare inlägg om vegansk ost för senare under veckan dyker det upp ett alldeles nytt ostigt eller mejerifritt recept.

Här har du en nybörjare ”ostsås” som är så god till taco. Vidare en härlig ostig typ av mozzarella till gratäng, pizza och varma smörgåsar. Pizza utan ost funkar fint, men varför avstå när man kan göra en sådan perfekt som denna med rätt ingredienser. Nästa ostbricka överaskar du sällskapet med en plant baserad sådan och hör sedan deras hyllningar. Missa för allt i världen inte del 2 av min ostbricka här. Jag vill också slå ett slag för denna pastej som är ypperligt god att servera till kex eller bröd.

 

Hej så länge / Tina

Följ:
Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *