Hej, denna goda Raw food hallonsmulpaj med len vaniljsås måste du testa att göra. Varför inte till en skön lördag eller söndag eftermiddag! Idag bjuder jag iallafall på denna läckra Raw food hallonsmulpaj som jag serverar med en len vaniljsås.
Det är sällan någon som har något att invända när jag bjuder på denna.
Raw food hallonsmulpaj är både läckert och gott
Jag gillar att min paj är så enkel och snabbt att göra. Nötterna måste blötläggas minst 4 timmar till vaniljsåsen. Men själva pajen går att göra på ett kick. Raskt över till receptet. Om det inte finns tid att blötlägga och det inte är av vikt att det ska var “raw” sjud nötterna i 15 -20 minuter på spisen innan du mixar såsen slät.
Raw hallonsmulpaj med len vaniljsås
15 cm rund form
ingredienser
Botten
- 1 dl mandlar
- 1 dl cashewnötter
- 1 dl havergryn ( grova glutenfria, urtekram )
- 1 dl riven kokos
- 1 msk Kokosmjöl ( kung markatta )
- 4 – 5 st mjuka dadlar
- 1 msk kokosolja, kallpressad
- 1 msk lönnsirap, alternativ agave
- 1,5 msk vatten
- en nypa salt
Smul crumble
- 1 dl mandel
- 1 dl havregryn
- 0,5 dl rivenkokos
- 0,5 msk kokosmjöl
- 1 msk kokosolja
- 0,5 dl lönnsirap, alternativ 4,5 msk agave
- nypa salt
- 2 krm vaniljpulver
Fyllning chiasylt
- 250 gram frysta, tinade hallon
- 2 msk chiafrön
- 0,5 tsk vaniljpulver
- 2 msk lönnsirap
Vaniljsås
- 2 dl cashewnötter
- 1 tsk vaniljpulver
- 1 msk äppelcidervinäger
- 0,5 dl lönnsirap
- 2 dl cashewmjölk
- 0,5 tsk fiberhusk
instruktioner
- Mixa alla ingredienser till botten i en matberedare till de går i hop till en deg. Knåda gärna lite med händerna. Lägg plastfolie eller alternativt bakplåtspapper i en pajform som mäter 16 – 18 cm och tryck ut degen jämt i formen. Gör en snygg ca 1 – 1,5 cm kant längst formen. Ställ in i frysen i 20 minuter och gör sylten.
- Mosa tinade hallon och blanda i sötning, vaniljpulver och chiafrön. Rör om med jämna mellanrum de första 10 minuterna. Ställ kallt och gör smul Crumble.
- Mixa alla ingredienser förutom havregryn i matberedaren grovt. Tillsätt havregryn och puls sönder 1 – 2 gånger. Klart.
- Skölj cashewnötterna ordentligt och gör vaniljsåsen. Mixa nötterna med resterande ingredienser slät och ställ kallt fram till servering. Den håller upp till sju dagar i kylen.
Montera
Ta fram pajen från frysen fyll den med sylt och smula på Crumble. Servera med vaniljsås.
Notis: Äppelcidervinäger gör såsen mer lik Cream fraiche som gifter sig väl med de syrliga hallonen.
Den här måste du testa att göra och jag kan garantera att du inte blir besviken.
Hej så länge / Tina