Belgiska våfflor glutenfria och vegan – Våffeldagen

Hej på er, hoppas veckan har börjat bra? Nu närmar sig våffeldagen och jag tänkte faktiskt bjuda på ett riktigt fin fint recept. Jag är ju inte så jätte bra på att hänga på alla speciella matdagar, kanske lite motsägelsefullt när man är en matblogg. Men denna våffeldag så är jag både ute i god tid och känner att mitt recept är både gott och kul. Och är inte belgiska våfflor något alldeles extra. ( Detta är ett Samarbete med kitchen Time)

Belgiska våfflor med mycket smak

Jag har smaksatt smeten som är både vegansk och glutenfri.

Gurkmeja igen..

Jag har faktiskt gjort härligt kryddiga våfflor som sprider en ljuvlig doft när de gräddas. JO det åkte ner lite gurkmeja i smeten och nu känns det som ett helt självklart val. Till så serverade jag kokosyoghurt smaksatt med lime, stekt ananas och lönnsirap som är pricken över it.  Såååå gott det blev. Smeten kan man med fördel ha färdig i kylen för att göra en våffla till frukost eller mellis. De är nyttiga, mättande och smakar alldeles förtäffligt smarrigt.

Belgiska waffles glutenfria och vegan

Belgiska våfflor glutenfria och vegan

Ca 7 Våfflor

ingredienser

Kryddblandning

 • 1 tsk gurkmeja
 • 0,5 tsk kardemumma, kärnor
 • 1 tsk ingefära malen
 • 0,5 tsk vaniljpulver
 • 0,5 tsk kanel

Mixa eller mortla alla kryddor fint. Tillsätt i smeten.

Smeten

 • 2 dl glutenfria havregryn
 • 0,5 dl majsmjöl
 • 1 dl bovetemjöl
 • kryddblandning, se ovan
 • 1,5 dl växtmjölk
 • 2, 5 dl iskallt vatten
 • 1 tsk äppelcidervinäger
 • 1 tsk chiamjöl
 • 1 tsk fiberhusk
 • 2 krm salt
 • kokosolja till järnet, min är kallpressad
instruktioner
 1. Mixa havregryn till mjöl, tillsätt resten av ingredienserna och mixa till en smet.
 2. Häll över allt i en bunke och låt den stå och svälla i ca 15 minuter. Den kommer att tjockna till en trögflytande smet. Tillsätt eventuellt mer vatten om smeten känns för tjockt.
 3. Sätt på järnet och låt det bli varmt. Pensla järnet med smält kokosolja och häll på ca 1 dl smet.
 4. Grädda varje lagg till de är frasiga.

Tillbehör

Jag serverade mina våfflor med färsk ananas som jag stekte i kokosolja. Vidare toppade jag med kokos chips,  lönnsirap, kokosyoghurt och slutligen lite bär

Man väljer valfritt den yoghurt man tycker bäst om.

Belgiska waffles glutenfria och vegan

Till mina våfflor har jag testat ett våffeljärn från kitchentime.se. Järnet gör ett utmärkt jobb och gräddar jämt och fint vaje lagg. Pluspoäng på att det både är lätt att göra rent och släpper från järnet utan att våfflan fastna och går sönder.

Nästa inlägg andas Libanesiskt så titta snart in för veckans godaste middag.

Hej så länge / Tina

Följ:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *