Sparris nu är säsongen här – Månadens Gröna

Sparris är ljuvligt gott. Säsongen är kort, börjar i slutet av april och i början av maj  sedan håller den på fram till juli. Den sparris vi mest känner till är den vita och gröna. Det ska nämnas att det även finns violett, vild och minisparris utöver den vita och gröna. Inte lika vanliga men det finns och är mer vanligt på restauranger i dagsläget än i våra matkedjor.

Sparris är antingen grön eller vit

Men från början är det samma råvara. Den vita täcks med jord som gör att den håller tillbaka växtkraften som då gör att den tar längre tid på sig att växa. Därför blir den vita tjockare och skalet blir grövre. Den vita måste man alltid skala innan man äter den. Den gröna å andra sidan får ljus och kan då utveckla klorofyll. Den blir spädare, grönare och går att äta utan att först skalas.

Sparris nu är säsongen här-Månadens Gröna

Sparris är månadens gröna råvara

Det kändes helt självklart att välja den. För mig så välkomnar den sommaren och är startskottet till något nytt.

Sparris och rökt morot är ju en fantastisk förrätt

Den här rätten känns rolig och lite annorlunda att bjuda på. Min dotter tyckte moroten smakade väldigt likt lax.

 

Alltså vad det här är läckert

Sommar, Sverige och Sparris och lax liksom…… men här får en morot träda in som ersättning till laxen. Jag har använt en rökpistol som kallröker till denna rätten. Det blev helt fantastiskt,  i receptet så har jag istället lagt till rökt / smoked havssalt så det behövs ingen rökpistol för att göra denna rätt.

Sparris med rökt morot

ingredienser

Sparris

  • en knippe
  • salt
  • peppar
  • olja

Rökig morotsskiva

  • 1 större lite tjockare morot skivad i skivor med mandolin
  • 1 msk björksocker ( fungerar med vanlig eller råsocker också)
  • 1 tsk smoked havs salt + eventuellt 1 krm rökarom
  • 1/2 tsk svart och vitpepparkorn ( krossa i en mortel )
  • 1 nypa arame alger

Citron & kaprisaioli 

  • 0,5 dl kikärtsspad ( det som finns i burken tillsammans med kikärtor)
  • 1,5  dl rapsolja
  • 0,5 dl citronolja ( Paolo Roberto’s är grymt god ) Ersätt med rapsolja om du inte har citronolja
  • 0,5 msk dijon
  • 1 msk citron + skal från 1 citron
  • 1,5 msk hackad kapris + spad
  • salt och peppar

Topping

  • citron
  • dill
  • skivad rödlök
  • svart tång kaviar
instruktioner

Sparris

  1. Skölj sparrisen i kallt vatten och skär/ bryt av änden.
  2. Hetta upp olja och stek sparris på medium på plattan.
  3. Salta och peppar. Den ska ha kvar sin spänst.

Morot

  1. Skölj och skala morot. Gör skivor på mandolin eller liknande.
  2. Blanda salt, alger, krossade pepparkorn och socker. Gnid in detta på morotsskivorna.
  3. Lägg skivorna på ett fat med kanter och plasta in. Ställ kallt i kylen allt från 4 timmar till 2 dygn.
  4. Efter 4 timmar upp till 2 dygn: Nästa steg är att torka av bitarna. Lägg ett ugnsfolie på en ugnsform och i lägg morotsbitarna. Placera ut några dill kvistar och häll på lite olja på varje bit.
  5. Förslut folien och ställ formen i ugnen på 150°C i ca 15 – 20 minuter. De är klara när de är mjuka men fortfarande har kvar sin form.
  6. Låt morot svalna.

Citron & kaprisaioli 

  1. Lägg kikärtsvatten i en hög kanna och tillsätt pressad citron, dijon och mixa samman.
  2. Börja hälla i rapsolja i en tunnstråle, vicka fram och tillbaka tillsätt all olja och den har tjocknat.
  3. Fortsätt att hälla på med citronoljan.
  4. Rör runt i majonäsen,  hacka kapris grovt och rör i med lite av spadet. Rör slutligen i citron zest,
  5. Smaka av med peppar och om det eventuellt behövs lite salt.
  6. Ställ kallt.

Topping och servering

  1. Lägg ut sparris, rulla varje skiva morot till en spole och lägg ut på fatet.
  2. Klicka på tångkaviar på moroten och dekorera med dill.
  3. Klickar på aioli på rätten direkt vid servering eller serveras den vid sidan av.

 

Sparris nu är säsongen här-Månadens Gröna

 Ha en fin dag // Tina

32 Kommentarer

    • Tina
      6 maj, 2017 / 10:33

      Vilket kanon fint bidrag & bilderna ser så inbjudande ut!Ha en trevlig helg
      Kram // Tina

    • Tina
      7 maj, 2017 / 06:22

      Wow Annelie helt fantastiskt bidrag & bilderna……!Kram //Tina

  1. Tina
    8 maj, 2017 / 15:11

    Hej Malin!
    Tack vad roligt att höra & detsamma till dig!

    Tack för ditt fina bidrag. Ja här är det sol & hagel om vartannat:)) Vår & sommar kom nuuuuu
    Trevlig kväll// Tina

    • Tina
      13 maj, 2017 / 17:58

      Hej Åsa!
      Tack :)) & Tack för ditt fina bidrag!

      Trevlig kväll // Tina

  2. Månadens gröna: Sparris - Malins blogg
    13 maj, 2017 / 20:18

    […] Jag såg att temat för månadens gröna denna månad är SPARRIS. Det fick bli temat för min söndagslunch också! Jag gick alltså och köpte sådana och fräste dem krispiga i smör. Som ett sorts försök till gröna hotdogs (visuellt i alla fall) valde jag att servera sparrisarna som fyllning i bakad potatis… […]

  3. 15 maj, 2017 / 09:12

    Kul med sparris! Det är ju så gott 🙂 Här kommer mitt bidrag som är en gremolatapasta med sparris och pocherat ägghttp://www.sandrasmatkrypin.se/gremolatapasta-med-sparris-och-pocherat-agg/

    • Tina
      15 maj, 2017 / 11:17

      Din pasta ser helt underbar ut!
      Ha enfin dag // Tina

    • Tina
      17 maj, 2017 / 07:41

      Perfekt mat nu när vi äntligen kan tända grillen:))
      Tack för ditt bidrag.
      Ha en fin fortsatt vecka// Tina

    • Tina
      19 maj, 2017 / 15:14

      Det här är så bra & gott….Allt gott i en & samma rätt! Sparris, pasta & belugalinser…<3
      Trevlig helg
      kram // Tina

  4. Tina
    21 maj, 2017 / 19:56

    Det ser helt magiska ut & jag misstänker att det även är magiskt goda<3 kram// Tina

    • Tina
      23 maj, 2017 / 19:06

      Härligt Isabel<3 dessutom kanon fint bidrag!
      Kram // Tina

  5. 24 maj, 2017 / 20:30

    Älskar sparris! Mitt bidrag blir pasta med sparris och halloumi. Fantastiskt gott blev det, väldigt improviserat men lyckat! 🙂
    https://instagram.com/p/BUfQHtUgLbK/

    // @karinskakbak på Instagram

    • Tina
      25 maj, 2017 / 06:33

      Tack för ditt bidrag. Det låter jätte gott// Tina

    • Tina
      25 maj, 2017 / 17:43

      Tack för ditt fina bidrag.
      Trevlig fortsättning på helgen // Tina

  6. Gratinerad sparris med fetaoströra och valnötssallad. | REAKTIONISTA
    25 maj, 2017 / 04:01

    […] Gröna – en vegetarisk utmaning i matlagning. Denna månad är temat SPARRIS och Tina från Grönt varje dag är […]

    • Tina
      25 maj, 2017 / 06:32

      Tusen tack!
      Vad roligt att det klaffade & att du är med. Jättefint bidrag // Tina

    • Tina
      25 maj, 2017 / 08:57

      Men tack verkligen! Vilket kanon bidrag du trillar in med så här i sista timmen. Önskar dig en fantastisk helg//Tina

    • Tina
      28 maj, 2017 / 07:17

      Tack för toppen fint bidrag//Tina

  7. Samlingsinlägg för Månadens gröna - Sparris - Grönt varje dag
    28 maj, 2017 / 10:03

    […] Själv så bjöd jag på en rimmad & rökt morot som ni hittar här. […]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *