Kål och kryddiga veggiebollar- Vegan

Hej på dig, Kål, familjen kål  i mitt tycke en riktig favorit råvara hos mig. Kål har många användningsområden. Kål är nyttigt, fiberrikt, tåligt och framför allt gott.

 

 Kål trendig kopia som gör gott

Bilden nedan är från Zetas höstmarknad i Oktober. Se bara hur resligt och fint kålen reser sig ur krukan…..

Nu är ju inte kål bara “trendig” grön eller svart kål, utan det finns ett helt gäng fina kompisar. Jag tycker allt som benämns kål är kanon. Kolla bara in listan här med olika sorters kål man kan låta följa med in i köket.

En lista över vår mest förekommande kål i butik

  • Broccoli
  • grönkål
  • rödkål
  • vitkål
  • spetskål
  • savoykål
  • blomkål
  • brysselkål
  • svartkål / palmkål
  • kålrabbi

Denna lista är för er som känner att ni behöver lite ny inspiration & idéer. Här borde finnas något för alla smaker.

 

 

Kål passar både en gourmé och den som gillar det enkla

När intresset för de gröna ökar så kommer mer och mer expertis som lär ut hur vi bäst tar till vara och tillagar alla fina råvaraor.  Grönsaker får stå för smaken och  ska inte lagas sönder eller överkryddas.

Vad bjuder jag själv på för kål idag

Min tallrik är en alternativ pre jultallrik som blev fantastiskt god! Meatless vegan och glutenfria bollar med sjungande rödkål.

 

Kryddiga veggibollar ( v+gf )

ingredienser

En hel ugnsplåt

  • 1 gullök
  • 1 tetra zetas linser
  • 250 g portabello*
  • 2, 5 krm, ca 20 st hela kryddpeppar
  • 1 dl rårismjöl
  • 1 msk lantbuljong
  • 2 tsk sojasås /tamari
  • Salt
  • 2 tsk fiberhusk
  • 3 dl kokt quinoa
  • 1 dl solrosfrön
Rödkålssallad med granatäpple syrup
  • 1/2 normalstor  rödkål
  • 2 msk ekologiska russin
  • 1 msk granatäppelsirap
  • 2 msk olivolja
  • salt & peppar
  • några msk granatäppelkärnor

Gör så här

  1. Riv kålen och lägg i kallt vatten i ca 10 minuter. Låt rinna av i ett durkslag. Torka gärna försiktigt med lite hushållspapper.
  2. Rör samman marinad.
  3. Blanda kål, marinad & russin smaka av med salt & peppar.
  4. Låt smakerna sätta sig.
Topping rostade solroskärnor
  • 1/2 dl solroskärnor

Gör så här

  1. rosta solroskärnor i en stekpanna
  2. tillsätt 1 krm malen kryddpeppar & flingsalt.
  3. Valfritt 1 krm sumak

Här kan man krydda på lite mer om man vill & smaka av. Jag höftade & har här skrivit i underkant.Vidare så hade jag späd grönkål på kruka. Den kan man vända ner i rödkålen vid servering eller ha vid sidan av.

instruktioner
Bollar
  1. Hacka eller skär i en matberedare grovt portabello och lök. Hetta upp kokosolja med neutral smak alternativt raps/ olivolja i en stekpanna på medium värme. Häll i svamp och lök hacket, rör om hela tiden. peppra ett varv med kvarn.
  2. Häll på soja och rör runt så det ångar av. Tillsätt lantbuljong och kryddpeppar  (mortla eller använd malen )
  3. Rosta i en torr stekpanna solrosfrön.
  4. Skölj linser och låt rinna av, tillsätt linserna till svamp/ lök fräset. Blanda allt och låt allt svalna något.
  5. Smaka av med salt.
  6. Häll över allt i en matberedare och tillsätt rårismjöl, fiberhusk och solrosfrön pulsa maskinen max 2 – 3 varv. stäng av och skarpa ner från kanterna. Eventuellt pulsa ett varv till.
  7. OBS det ska vara grova bitar i färsen. Det får inte bli en slät färs.
  8. Flytta över färsen i en bunke, arbeta in kokt kall quinoa och smaka av med salt.
  9. Ställ färsen kallt i någon timme.
  10. Sätt på ugnen på 200 – 175 °C
  11. Pensla ett bakplåtspapper med olja som ligger på en ugnsplåt. Rulla bollar, lägg på plåten och ställ in i ugnen. Låt gräddas i 25 -30 minuter. Skaka på plåten några gånger så de steker runt om.
  12. Alternativ stek i olja i en stekpanna på spisen i några minuter och låt gå i ugnen ca 10 minuter.

Det ska sedan stå till sig innan man börjar äta dem. Bollarna är perfekta att göra någon dag innan och blir bara godare av att stå till sig över natten. De är grymma kalla på en macka med rödbetssallad kan jag garantera.

*TIPS: Om man har en matberedare så sätt i ett skivblad som skär tunna pommes. M.a.o inte river, det är viktigt att både lök och svamp är grovt rivet/ hackat.

november-manadens-grona-0231

    november-manadens-grona-0214

    Hoppas ni alla får en trevlig och fin helg // Tina

    Följ:

    46 Kommentarer

    1. 5 november, 2016 / 16:13

      Det ser verkligen jätteläckert ut!Jag får ta mig en ordentlig funderare på vad jag ska hitta på med kålen. Bra lista du gjorde så man ser hur många olika sorters kål det faktiskt finns. 🙂

      Kram Ulrica

      • Tina
        7 november, 2016 / 13:35

        Hej Ulrika!
        Ditt mail hittade jag precis i skräpkorgen!
        Ja kål blir roligt eftersom det finns så mycket att välja på!
        Ser framemot vad du hittar på!
        Håller tummen för både dig & Julia på Torsdag!
        Kram / Tina

      • Tina
        7 november, 2016 / 13:31

        Hej Sandra!
        Tack för ditt fina bidrag!Låter jätte gott!
        Kål är fantastiskt & så mycket att välja på!
        Kram// Tina

      • Tina
        15 november, 2016 / 20:06

        Hej! Vilken god Daal ni bjuder på! Ja jag är nog också en kålmask:))Kändes helt rätt med kål som tema denna månad!

        Ha det gott /Tina

    2. Tina
      15 november, 2016 / 20:04

      Hej Lovisa!
      Detsamma till dig! Din blogg levererar alltid en dos energi, rytm & färg…..Kan man säga så:))
      Din sallad låter kanon!
      Kram/ Tina

      • Tina
        17 november, 2016 / 13:32

        Hej Minna!Vad trevligt att du gillar iden:)) Vi gillar att du hakar på!
        En perfekt paj bjuder du på!

        Fin fortsatt dag// Tina

      • Tina
        17 november, 2016 / 13:35

        Hej katarina!
        Tack vad gott & tack för du bjuder på recept<3

        in fortsatt dag// Tina

      • Tina
        20 november, 2016 / 00:19

        Vilken fin sallad! Ditt julbord ser lovande ut:))
        Fin dag// Tina

    3. Picklad kål med ingefära | Krii's Kitchen
      20 november, 2016 / 16:46

      […] det är Tina som är värd. Gå in och lämna ditt bidrag med en länk i hennes recept på Kryddiga veggiebollar för att vara med. Din deadline är den […]

      • Tina
        20 november, 2016 / 20:09

        Hej!
        Nu kom du rätt! Markerade ju förra som icke skräp!
        Kanon fint bidrag! Må gott Kram/ Tina

    4. 21 november, 2016 / 08:24

      Dina vegobollar ser riktigt goda ut! Jag tror tom att jag kan hitta alla ingredienser här i Bayern som inte har så mycket färdiga vegoalternativ. Här får man ofta laga vegomaten själv och från grunden, få halvfabrikat mer än tofu och lite schnitzlar finns 🙂 Våra kolfavvisar här hemma är förresten broccoli, blomkål och vitkål 🙂 Här kommer mitt bidrag på månadens tema kål: http://www.lanclin.com/lanclinbarnens-vitkalsgratang/

      • Tina
        21 november, 2016 / 14:12

        Hej!Jätte fint bidrag, tusen tack!

        // Tina

      • Tina
        21 november, 2016 / 14:04

        Hej D!
        Vad roligt att vi fick med dig den här månaden!
        Underbart bidrag & så fint foto!<3<3
        Kram// Tina

      • Tina
        21 november, 2016 / 14:02

        Hej & tack för ditt “som alltid” fina bidrag:))
        Ha en fin fortsatt dag// Tina

      • Tina
        23 november, 2016 / 22:21

        Hej! Det ser helt underbart gott ut!Så roligt att du är en av oss värdar<3

        // Tina

      • Tina
        24 november, 2016 / 07:48

        Hej Anna!
        Vad roligt att du är med, hoppas det blir fler gånger!
        Låter jätte gott!
        Fin dag// Tina

    5. 24 november, 2016 / 10:07

      Här kommer mitt bidrag! Italiensk husmanskost med romanescokål. :-Dhttps://tuscasblogg.wordpress.com/2016/11/24/manadens-grona-romanescokal-pa-italienskt-vis/

      • Tina
        24 november, 2016 / 10:28

        Hej Jessica!
        Tack för ditt fina recept & trevliga val av råvara!

        Ha en fin dag// Tina

    6. Susanne Pettersson
      24 november, 2016 / 14:00

      Till lunch i dag blev det rödkålssallad med fetaost och “krispiga” pumpakärnor🎃med Quorn filéerJag är inte vegetarian men äter gärna vegetariskt då & då. Tycker det är en fräschhet i recepten och nya smakupplevelser. Rödkålssallad passar på julbordet✔️
      Recept 4-6 pers.
      7 rödkål finstrimlad
      1 tsk rosmarin/timjan
      1 1/2 msk oregano
      3 msk olja
      1/2 gul lök
      100g fetaost i tärningar
      Svartpeppar, salt
      50g pumpakärnor

      Gör så här: ugn 150′
      Rosta pumpa kärnorna i ugnen 10-15 min.
      Koka upp 1/2 liter vatten med salt och förväll rödkålen i ca.30 sek. Häll av i ett durkslag och skölj med kallt vatten. Skiva gula löken tunt och bland med rödkålen, blanda olja och kryddor och häll över rödkålen. Blanda ner fetaosten, salta och peppra lite. Strö över pumpakärnor. Stek quornfileerna. SmAkliG GoTt❕❕❕
      #rödkålssallad #månadensgröna #kål #ostälskare @manadensgrona @grontvarjedag
      Hej! Tyvärr har jag ingen blogg😊Men tycker det är kul med mat😀
      Hälsningar susannepettersson instagram

      • Tina
        24 november, 2016 / 20:14

        Hej Sussane!
        Inte behöver man någon blogg för att vara med i månadens gröna!
        Instagram går ju lika bra:)) Inte behöver man vara hel vego heller, tanken med månadens gröna är att få fler att äta lite mer grönt lite oftare!

        Tack för ditt fina bidrag // Tina

      • Tina
        24 november, 2016 / 20:08

        Hej Isabel!
        Åh vad roligt att du är med!
        Ser jättegott ut<3

        // Tina

      • Tina
        25 november, 2016 / 10:17

        Finis på dig! Helt underbart gott:))
        Kram // Tina

      • Tina
        25 november, 2016 / 15:48

        Hej Annelie!
        Åh vad trevligt! Tydligen om jag ska tro min mamma, så var visst brysselkål min favorit grönsak när jag var barn;)) Fortfarande så är det en stor favorit!Vilket vackert & gott inlägg du gjort, super!
        Ha en fin helg!
        Kram// Tina

      • Tina
        26 november, 2016 / 00:52

        Hej Emilia!
        Vilken fin rätt ni bjuder på:))

        Trevlig helg // Tina

    7. 25 november, 2016 / 22:13

      Hej! Jag har också lyckats få ihop ett bidrag. 🙂 Kramhttp://www.minvardagshalsa.se/2016/11/25/manadens-grona-blomkalssoppa/

      • Tina
        26 november, 2016 / 00:54

        Hej N!
        Toppen!

        Ja nu är vi nog fulltaliga & jag lämnar alldeles snart över till dig!

        Soppan låter bara för god!

        Ha en fin helg // Tina

      • Tina Mejri
        Författare
        23 mars, 2018 / 22:06

        Tack för din kommentar och vilka fina våfflor! Månadens gröna ligger nere numera och vi är inte aktiva där längre. Råvaran Kål är från Hösten -17

        Trevlig helg/ Tina

        • Isabella Enbågen
          29 mars, 2018 / 04:40

          🙂 Vad synd! Följde länk från insta och ett inlägg Tuvessonskan la upp förra veckan men det måste vara ett gammalt inlägg då. Allt gott!

          • Tina Mejri
            Författare
            1 april, 2018 / 08:50

            Hej Isabella!

            Sorry för lite sent svar!
            Hoppas du har en fin Påsk?
            Ja det blir lite tokigt med Månadens gröna ibland. Men roligt att du uppmärksammar det. Kanske det drar igång igen på något sätt i framtiden.
            Allt gott/ Tina

    Lämna ett svar

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *