Matprat – Vego och en hållbar framtid

Matprat gick av stapeln häromdagen och att vegetariskt stod i fokus gick inte att ta miste på. Matprat är en trevlig tillställning som bjöd på gott och blandat. Vad som verkligen utmärkte sig på matprat, som är både roligt och hoppfullt är att det gröna smyger mer & mer in i det finare rummen. Det känns verkligen att grönt inte längre ses  som något tråkigt. Nu vill producenterna möta den större efterfrågan av alternativa protein källor.

Matprat bjöd på flera intressanta utställare

BL.a axfood som presentera sin färska rapport; Så äter vi 2030

axfoodlogo-kopia-nyRapporten är en “matkasse” som den kan komma att se ut 2030, för att vi ska säkra en hållbar framtid. Tacos och köttfärssås kommer fortfarande vara populära rätter på matbordet, men med tydliga klimatsmarta och hälsosamma inslag. Köttfärs byts istället ut mot Växtbaserad färs.

Rapporten visar på tydliga tips som vi både borde  & måste anamma, exempelvis  att vi i högre utsträckning måste välja ekologiskt och svenskproducerat i butiken, minska matsvinnet hemma och äta mer vegetariskt.

 Pulled vego

För den som redan idag vill smaka på framtiden finns det nya produkter på marknaden som ger en försmak av morgondagens mat. Garants produkter Pulled vego och Vegofärs som nyligen lanserats är två exempel på vegetariska alternativ som kan bidra till en minskad köttkonsumtion.

 

Pulled vego är ett långkok på veteprotein som värms i ugn och passar bra till fredagstaco eller som fyllning i wraps.

Vegofärsen är gjord på soja, äggvita och vete och fungerar som substitut för vanlig köttfärs i de flesta rätter.

7340083450679_c1c

 

 

 

 

Jag kan tycka att det är synd att de inte är glutenfria och innehåller vete. Äggvita gör ju att en hel grupp veganer faller bort. Men för den som inte har problem med vete eller äggvita så är det jättebra alternativ. 

Hälsotrenden och viljan att äta grönare håller i sig  

Risenta hänger på och deras nya produkserie vegorätt gör det lite lättare.

Med dessa lagar man smidigt en god vegetarisk måltid med enbart naturliga råvaror. Vegorätt består av fyra ekologiska bön- och grynblandningar som enkelt formas till kikärtsbollar, quinoaburgare och kikärtsbiffar i två olika smaker. Eller vilken form man nu väljer på dem!

– Intresset för god, hälsosam, vegetarisk mat ökar hela tiden men vi vet också att många konsumenter tycker att det är lite krångligt och behöver inspiration. Vår nya produktserie är ett perfekt exempel på att vegetarisk mat varken behöver vara svårt att tillaga eller tråkigt att äta. Vi gör det helt enkelt lättare för konsumenterna att äta grönt och gott säger Christina Andersson, Product Manager på Risenta.

Jag tycker att här har man verkligen tänkt till & mött efterfrågan av glutenfria veganska produkter! Här kan jag också se fördelar med en sådan produkt vid resa, vistelse i sommar stuga osv. Självklart också för den som har tidsbrist men vill ha så rena produkter som möjligt! Ekologiskt dessutom!

Ultuna mejeri är ett helveganskt mejeri

Som grundades i Uppsala hösten 2014. I grunden för Ultuna Mejeri ligger en önskan om att föra vidare tekniker och smaker från det traditionella mejeriet till nya veganska produkter. De använder råvaror från växtriket och gamla hantverksmässiga metoder som styrning och lagring för att skapa nya livsmedel som kombinerar vårt matkulturella arv med våra etiska värderingar. Alla deras produkter är veganska och ekologiska, och de använder enbart rättvisemärkta nötter eftersom det är viktigt för dem att varken människor eller djur skadas i produktionen. Läs mer på ultunamejeri hemsida

I mitt tycke fantastiska ostar som förtjänar att lyftas! 

Mrg Wines ett svenskt modernt vin helt utan alkohol

Yes i like! Eftersom jag inte dricker någon form av alkohol själv, så kan det här bli ett trevligt inslag vid festligare tillfällen! Jag hoppas detta bara är början på ett bredare sortiment av alkoholfria drycker! Det finns ett tomrum att fylla! 

MRG Wines är ett svenskt vinhus som utvecklar, producerar och distribuerar kvalitetsviner helt utan alkohol. Dryckerna har sitt ursprung i ett klassiskt hantverk – men med en ny patenterad teknik skapar vi moderna viner helt utan alkohol. MRG Wines har tillsammans med världens främsta champagneexpert tagit fram ett mousserande vin som hyllas världen över. Richard Juhlin Blanc de Blancs och Richard Juhlin Rosé finns att köpa på systembolaget.

Läs mer på mrgwines.com

All our wines have Zero percent alcohol/ Alla våra viner innehåller  noll % alkohol

Detta är bara ett axplock av vad jag tog del av! Andra utställare var bl.a Yammo, favorit dadlar till raw food bollar/ cakes

Macaos som tog oss med stor med acai bowl, har nu kommit med två nya nyttigheter

Acaí är känd som kungen av superfrukterna! Acaí är helt ekologisk och växer vilt i Amazonskogen! Den innehåller mest antioxidanter av alla frukter och bär – och innehåller dessutom omegafetter, järn och 26 st andra vitaminer/mineraler och fibrer! Då Acaí är en känslig frukt är vi på MACACOS noga med att frysa ner den direkt efter plockning – för att den ska bevara alla sina superegenskaper, smak och färg!

Cajá är en superfrukt från den Brasilianska regnskogen. Cajá är känd i Brasilien som återhämtningsfrukt och dricks i smoothies mycket efter Karnevalen i landet! Cajá ser ut som en liten mango och smaken påminner om enblandning mellan passionsfrukt och mango – vi kallar den Massionsfrukt!

Graviola kallar vi “yoga i påse” då den med sina unika näringsegenskaper skapar en känsla av lugn efter man ätit den. Den innehåller väldigt “magiska” egenskaper och rekommenderas att äta på kvällen.

Text lånad från Macaos hemsida

 

 

Graviola blev jag helt såld på och kommer nog se till att den alltid finns i frysen.

Matprat var trevligt & det känns som det blir mer tolerans & öppenhet mot ett grönare kök.

 

 

 

Hoppas ni får en bra start på helgen!

Hej så länge// Tina

Följ:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *