19   98
20   203
32   174
15   221
10   171
34   250
19   152

Kanelbullar älskad av stora och små

Kanelbullar -Vår älskade bulle, nu närmar sig den 4 Oktober och då är det kanelbullens dag. Det kommer köpas och bakas kanelbullar som aldrig förr. Kanelbullen går aldrig ur modet. Eller har jag fel?

Kanelbullar slog igenom runt 1920

Runt 1920 formades kanelbullen, första världskriget var slut & ransoneringar av livsmedel hade upphört. Butikerna började åter tillhanda hålla dåtidens lyxråvaror så som socker, smör, vetemjöl & kanel. Dyra råvaror som inte alla hade råd med. Fika & kanelbulle var för de privilegierade som man avnjöt på konditorier eller så köpte man med sig bakverk hem får bageriet.

Först runt 1950 när ekonomin började öka & folk fick det bättre ställt, började det bakas i hemmen. Kanelbullen blev tillgänglig för alla och fortfarande är den lika älskad.

Idag finns det hur många varianter som helst av kanelbullen; Den kommer som glutenfri, traditionell, vegan eller till och med som Raw.

Raw kanelbulle blir mitt val den 4/10

Vad blir ditt? Om inte annat så rekommenderar jag er att testa min super goda variant. Den är med i senaste numret av Gf glutenfri matglädje .

Kanelbullar - rawfood recept

 

Kanelbulle (raw+v+gf)

ingredienser

12 – 14 st

Bullar

  • 1,5 dl mandelmjöl ( ca 1 dl mandlar mixas till ett fint mjöl)
  • 1,5 dl havregryn ( urtekram glutenfria )
  • 1 dl cashew
  • 1 msk rissirap
  • 1,5 dl russin
  • 1 msk kokosolja
  • 1 tsk mortlad kardemumma
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • nypa salt
  • 1 – 1 1/2 msk mandelmjölk

Fyllning

  • 3 tsk kanel
  • 1,5 msk kokosolja
  • 1/2 msk rissirap
  • 2 msk kokossocker
  • 1/2 msk mandelmjölk
  • nypa flingsalt

Topping

  • 2 msk mandel
  • 1 tsk kokossocker

instruktioner

Fyllning

Lägg alla ingredienser i en hög bunke och mixa ihop med en stav mixer.

Bulle

Mal havregryn och nötter var för sig till fint mjöl.

Lägg mjöl och resterande ingredienser i en matberedare och arbeta till en deg som är blank och slät.

Plasta in och ställ kallt i ca 30 minuter.

Gör klart fyllningen:

Lägg alla ingredienser i en hög bunke och mixa ihop med en stav mixer.

Bulle: kavla ut mellan två bakplåtspapper till en rektangel. Bred på fyllningen och skär remsor ca 1 cm breda med en pizza skärare.

Rulla upp varje remsa som en bulle och ställ i en mindre bullform.

Mixa ihop toppingen och strö på toppen av bullen.

Alternativ 1

Lägg bullarna på en plåt och ställ i ugnen på 50°C/ lägsta värme med luckan på glänt. Har man en torkugn så ställer man in dem på en torkbricka på 42°C. Låt de stå inne ca 3 timmar.

Alternativ 2

Hoppa över gräddning och ställ in dem i kylen någon timme innan servering.

Tips:

Mal ditt eget mandelmjöl. Det är billigare och man har alltid färskt hela tiden. Mal två gånger och sikta genom en trådsil.

Recept av Tina Mejri

Kanelbullar - rawfood recept

 

Ja det blir mitt bidrag till den 4:e oktober  och kanelbullens dag. Hoppas ni testar detta recept, isåfall måste ni berätta vad ni tycker:))

Ha en fin start på dagen // Tina

Lämna en kommentar

  1. 22 september, 2016 / 09:39

    Låter väldigt spännande. Ska testa detta recept!

    • Tina
      23 september, 2016 / 06:08

      Hej!
      Vad roligt, hoppas du gillar det!
      Trevlig Fredag// Tina

  2. 24 september, 2016 / 16:21

    Hej Tina!Vilket underbart recept du har delat med dig av! ♡ ♡ ♡
    Jag ska baka dem så fort som möjligt.
    Har du några tips på vad man skulle kunna ha istället för havre? Tror du att man skulle kunna använda en större mängd mandel och cashewmjöl? Och utesluta havren?
    Jag har tips till dig ang variant av sötning:
    Mixade/mortlade mullbär som “strösocker”
    Skalade, urkärnade mixade dadlar (även tex torkade fikon, aprikoser,mfl) som sötning i både deg och som fyllning.
    Hälsningar Eva Renner
    Admin på Rawfood – Rå kost på FB

    • Tina
      25 september, 2016 / 06:56

      Hej!
      Tack för din kommentar & tips ( mullbär ska jag testa ) Torkad frukt använder jag mycket i mina bakverk. Balanserar upp med mindre mängd sötning.
      Jättefin hemsida & information du har!
      Havre gör ju degen i detta fall lite mjukare & formbar. Öka på med cashew / mandel & En LITEN MÄNGD kokosmjöl eller bovetemjöl. Quinoa eller hirsflingor kanske…..

      Ha en fin Söndag // Tina

  3. Maria
    3 oktober, 2017 / 14:08

    Hej! Det står 1,5 havre. Antar att du menar dl. Sen står det tsk kardemumma men inte hur mycket… Ser jättegott ut! Ska absolut provas men ville ha rätt mått först 😊

    • Tina
      3 oktober, 2017 / 14:18

      Hej!
      Åh tack för du gjorde mig uppmärksam. Har fallit bort…. vet inte varför.
      Nu är det åtgärdat. Berätta gärna vad du tycker om dem.
      Trevlig kväll // Tina

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *