Glassar som både är vegan och med naturlig sötma är vad jag har njutit fullt ut av denna sommar. Dessa som jag bjuder på idag är verkligen något av favoriter. De behövs en bas som kan ligga färdig i frysen för att snabbt bli glass när suget sätter in.
Glassar med smak av matcha – jordnötter eller jordgubbe
Du väljer eller så gör du alla tre igen och igen.
Först behövs en bas för att göra min glass
Denna bas ligger färdig i frysen och används när man gör denna glass. Dessutom behövs mogen banan som ska frysas in i skivor.
Grundrecept för raw food glass
2 formar för iskuber
ingredienser
Gör egen mandelmjölk
- 2 dl mandlar blötlagda i minst 6h
- 4 dl vatten
- nypa flingsalt
instruktioner
- Skölj mandlarna noga efter att de blötlagts och lägg i en mixer tillsammans med vatten och flingsalt.
- Mixa mandlarna* och sila mjölken i en nötpåse eller liknande. Mjölken ska vara tjock som grädde.
- Häll mjölken i en isform och frys in i minst 8 timmar.
- Frys in skivad mogen banan
Grund glass + valfri smaksättning nedan
1-2 portioner
- 1, 5 – 2 frysta välmogen banan
- 4 kuber fryst mandelmjölk
Redo för glass, ta bananer, mandelkuber och tillsätt valfri smaksättning nedan. Följ instruktioner nedan för var olik smaksättning.
- 1 sats grundrecept för raw glass
- 2 msk jordnötssmör, Urtekrams crunchy för smakens skull, dock ej raw, annars ta en orostad
- 1 msk lucumapulver
- en nypa flingsalt
- 1+1 msk kakaonibs
instruktioner
- Ta fram ingredienserna till grundsatsen för glass och låt tina i rumstemperatur i ca 10 minuter.
- Mixa grundsatsen tillsammans med 1 msk jordnötssmör, lucuma och flingsalt till det är en slät glass.
- Tillsätt kakaonibs och 0,5 msk jordnötssmör och mixa snabbt ihop glassen så att bitarna blandas i.
Jordgubbsglass ( v+gf+raw)
2-3 portioner
ingredienser
- 1 sats grundrecept för raw glass (med 2-3 mandelmjölkskuber)
- 1,5 dl frysta jordgubbar
- 1 tsk vaniljpulver
instruktioner
- Låt alla ingredienser tina i rumstemperatur i ca 10 minuter.
- Mixa glassen i en blender eller matberedare.
- Servera direkt med valfria goda tillbehör.
Matchaglass med lime
ingredienser
Detta ger två små portioner
- 1 sats grundrecept för rawglass ( 4 mandelkuber)
- 1 frusen avokado i bitar
- Ev. 1 msk solroslecitin, gör glassen krämigare
- 1/2 tsk matchapulver
- 1/2 tsk vaniljpulver
- 1,5 – 2 msk rissirap
- saften från en lime + skal
- 5 – 6 myntablad
- nypa flingsalt
- 1 msk kallpressade kokosolja
instruktioner
- Ta fram alla frysta ingredienser och låt tina i rumstemperatur i ca 10 minuter.
- Mixa alla ingredienser förutom kokosoljan slät och fluffigt.
- Tillsätt kokosoljan droppvis när maskinen går på låga varv.
- Plasta in och frys i minst 4 timmar.
- Ta fram glassen ca 15 – 20 minuter innan servering.
*Mandelpulpan dvs. den rest som blir kvar när man gör mjölk går utmärkt att använda i vegetariska biffar eller raw mellanmåls bollar. Obs gör gärna en större mängd grundrecept. Bananer och kuber av mandelmjölk kan ligga färdigt i frysen.
Ha det fint// Tina