Morotskaka som Lördagsfika

Morotskaka som är raw, glutenfri och utan vitt raffinerat socker kan man inte tacka nej till. Denna är även gjord utan min vitamix och mina vanliga formar. Den blev riktigt populär och en riktig fullträff i smaken.

Den mixas lätt i hop i två steg och ställs i frysen under natten.

Morotskaka och sedan lite om aktiverade nötter

Ja denna smakar morotskaka och har en fantastisk textur som påminner starkt om den “vanlig” morotskaka.

Några ord på vägen. Valnötter bör alltid väljas med omsorg och av högsta kvalité. Jag blötlägger först och sen torkar jag mina valnötter i torkugn. Kan verka som onödigt och extra  jobb, men gör en otrolig skillnad i smak. Det är en metod som i raw food sammanhang kallas; att man aktiverar nötter och frön.

Man väcker frön, nötter och säd till liv som leder till att det frigör en enzym så att nötter och frön blir lättare att smälta för matsmältningen och näringsämnena ökar.

Blötlägg nötter och frön över natten och torka sen i en torkugn eller i vanlig ugn på lägsta värme med luckan på glänt. Det tar sin tid, men är så värt mödan. Här gäller det att de står så länge att de verkligen torkar, 15 – 20 timmar. Annars kan det börja mögla och då är det bara att kasta bort.

Nötter blir hur som helst, verkligen så mycket godare av att aktiveras. Vill man testa innan man börjar aktivera nötter hemma, så har flera hälsokost butiker aktiverade nötter till försäljning.

 

namnlöst-9424

Morotskaka ( Raw)

ingredienser

Kaka

  • 100 gram finriven morot ( krama ut vätska)
  • 3 dl valnötter av god kvalité
  • 1/2 dl  torkad ananas
  • 1 dl riven kokos
  • 10 mjuka dadlar
  • 1 msk kallpressad kokosolja
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk kardemumma
  • 1/2 malen ingefära
  • nypa flingsalt

Frosting

  • ca 4 dl cashewnötter blötlagda i 4 – 6 timmar
  • 1,5 dl mandelmjölk
  • 2 msk pressad citronjuice
  • 3 msk sötning,  rissirap eller ljus agave
  • 1/2 dl torkad ananas
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • 1 msk kallpressad kokosolja ( varsamt smält i vattenbad)
  • 2 msk virgin kokossmör ( varsamt smält i vattenbad)
  • en nypa flingsalt
instruktioner

kakan

  1. Lägg alla ingredienser i en matberedare / mixer & mixa fint ( ska påminna om en deg)
  2. Lägg ett bakplåtspapper i botten på formen som ska vara ca 12 cm rund eller motsvarande avlång.
  3. Tryck ut degen jämt i formen. Ställ åt sidan.

Frosting

  1. Lägg alla ingredienser förutom kokossmör och kokosolja i en mixer/ matberedare och mixa slät.
  2. Stanna maskinen och skrapa ner från kanterna ett par gånger.
  3. Tillsätt  kokosolja och kokossmör.  Mixa klart.

Gör färdigt morotskakan

  1. Häll frosting över kakan, täck över och ställ i frysen i minst 8 timmar.
  2. Som extra topping så har jag använt gojibär och bipollen.

OBS: Bipollen ingår inte i en vegankost. För 100%  så utesluter man den.

namnlöst-9424

Jag hoppas att ni testar att göra denna goding.

Hej så länge// Tina

8 Kommentarer

  1. Charlotte Uleskog
    19 juli, 2016 / 11:41

    Ser så gott ut men verkar svårt!?! Du är så himla duktig alltså 🙂

    • Tina
      19 juli, 2016 / 00:59

      Hej Charlotte!
      Tack vad snäll du är! Men egentligen är detta så enkelt! Bara mixa och frysa:))
      Går liksom inte att misslyckas med!

      Ha en fin fortsatt dag// Tina

    • Tina
      19 juli, 2016 / 18:48

      Hej!Ja det blev verkligen Åååå, bara åååh, supergott;))

      Testa, du blir inte besviken// Fin kväll Tina

    • Tina
      21 juli, 2016 / 10:54

      Hej Catrin!
      Tack snälla // Tina

  2. Johanna
    20 juli, 2016 / 20:20

    Ser väldigt god ut! Ska bjuda min svärmor på den ^_^Hon påstår att veganer bara äter sallad 😉

    • Tina
      21 juli, 2016 / 10:55

      Hej!
      Ja då får du verkligen bevisa motsatsen, för vi äter ju så mycket gott:)) Tror hon kommer gilla denna!

      Ha en fin dag// Tina

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *