Grillad zucchini snabb rimmad och sotad

Hej, idag bjuder jag på min favoriträtt; Grillad zucchini – Snabb rimmad och sotad! Zucchini är för mig en användbar och mångsidig grönsak. Rätt tillagad är den en perfekt gröda som verkligen kan glänsa i toppen.  Den går att svarva till pasta, gratinera, marinera, woka och en utmärkt ingrediens i bakning, bara för att nämna några. Tyvärr kan den också bli fel tillagad. Ett tips är att salta zucchinin och låta vattnet dras ur innan tillagning.

Grillad zucchini snabb rimmad och sotad en favorit

Att först snabb rimma är att ta den till en nivå högre och blir ljuvligt gott. Att rimma ger en fantastisk textur till grönsaker. Att rimma går fort och är enkelt.

Rimma Zucchini

ingredienser
 • 0,5 dl salt
 • 1 liter vatten
instruktioner
 1. Blanda 1/2 dl salt med 1 liter vatten, dela zucchinin på mitten och snitta ytan i ett rutmönster med en vass kniv.  Lägg zucchinin i saltvattnet* med snittytan nedåt i 8 – max 10 minuter.
 2. Efter ca 8 minuter torka av den med hushållspapper och pensla lätt snittytan med olivolja. Saltvattnet går bra att förvara i en burk med lock till nästa gång man ska rimma grönsaker.
 3. Värm upp en stekpanna och sota den snittade ytan så att ytan får färg. Detta kan med fördel göras på grillen.
 4. Värm upp ugnen till 150°C och  stick in en termometer i den tjockaste delen av zucchinin. Den ska nu bakas till en innertemperatur på 85°C varken mer eller mindre.

*Saltvattnet går bra att förvara i en burk med lock till nästa gång man ska rimma grönsaker.

Beroende på hur många portioner man gör så rekommenderar jag 2 – 4 späda sommar zucchini till detta. Beräkna ca en eller två portioner per zucchini.

Att rimma grönsaker var bl.a lite av allt roligt  jag fick göra på Restaurangakademin med Paul Svensson. Han höll en grön inspirations kväll för delar av mitt jobb för ett par veckor sedan. Den killen kan sina grönsaker och är min stora idol. Idag bjuder jag på min tolkning av rimmad och sotad zucchini.

Grillad zucchini snabb rimmad och sotad - vegansk glutenfri mat

Vad är zucchini en grönsak eller…..

Nej, faktiskt så är zucchini en frukt som kommer från en stor gul blomma. Blommorna är fantastiska att tillaga och att fritera dem är ypperligt gott. Andra namn på zucchini som vi hör är squash, courgette och minipumpa. Det är skillnad på sommar och vintersquash. Den på vintern har hårdare skal och går att tillagas längre. jag gillar de späda på sommaren som man tillagar kortare eller äter helt raw.  Den ska vara fast och fin i både skal och fruktkött. Med zucchini får man mycket nöje.

 

Grillad zucchini snabb rimmad och sotad

2 – 3 portioner med dessa extra tillbehör

ingredienser
 • 2 – 4 rimmade, sotade och bakade zucchini
 • 1/2 ask körsbärstomater
 • näve kruspersilja
 • 50 tofu eller Ultuna orginal, går också att utesluta helt ( eller använd fetaost)
 • 2 -3 msk god olivolja
 • skal från en citron
 • 2 msk citronsaft
 • 2 – 3 msk rostade pinjenötter
 • 1 / 2 eller hel röd spetspaprika skivad i tunna skivor
instruktioner
 1. Börja med att halvera tomaterna och skär i kvartar, salta och peppar. Lägg tomaterna i en trådsil för att safta av sig. Riv skalet från citron, blanda med olivolja och citronjuice. Pensla zucchini med citronolja och skär i lagom portionsbitar.
 2. Rosta pinjenötterna i en het och torr panna. Arrangera på ett serveringsfat zucchini, tomater och tofu/ cashewost eller feta för den som vill. Peppra några varv med pepparkvarnen och strö på persilja, pinjenötter och slutligen droppa på resterande citronolja.
 3. Denna rätt är fantastisk god. den passar både som tillbehör till grillat eller som huvudrätt med någon form av gryn och röra/ sås.

Grillad zucchini snabb rimmad och sotad - vegansk glutenfri mat

Jag hoppas ni mår bra och njuter av sommaren. Det är ju snart midsommar! Jag länktar till semestern som är på gång. En vecka till sen är jag ledig!

Ha en fin fortsättnig på helgen // Tina

Följ:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *