Aubergine – som bakas och marineras i citron

Jag tycker aubergine är vansinnigt gott, men det är lite trixigt att tillaga. Det behöver faktiskt lite extra omtanke när den ska tillagas. Det är inte ovanligt att aubergine serveras drypande i olja eller torr och tråkig. Som röra och chutney så fungerar den utmärkt. Men jag har ett litet fint tips på hur man bäst lagar till den så man slipper de beska, torra, oljiga eller tråkiga.

Aubergine gillar citron

Så här bjuder jag på mitt bästa tips på riktigt god tillagad aubergine.

Jag bakar den, låter den svalna och sen marinerar jag den i citron i någon timme. Att marinera aubergine i citron, efter den tillagas snappade jag upp efter ett besök på Jamie Oliver’s restaurang i Notting Hill i London. De var så gott och något jag numera gärna gör själv här hemma.

03032015-IMG_0953

Aubergine

ingredienser
  • 1 – 2 auberginer
  • olivolja flingsalt
instruktioner
  1. Tvätta och dela aubergine på mitten. Salta snittytan och låt de ligga att vattnas ur en liten stund. Torka av, olja in snittytan och nagga skalet med en gaffel eller kniv.
  2. Lägg  den med snittytan ner på ett bakplåtspapper på en långpanna. Låt den baka i 200°C i ca 30 – 40 minuter.
  3. Låt den svalna helt när den gått klart i ugnen. Hacka en bit röd chili och en liten schalottenlök. Pressa över en 1 / 2 citron för varje hel bakad aubergine. Låt ligga och marinera i en eller ett par timmar.

 

Servera med goda tillbehör

Extra gott som tillbehör är en fin hummus och bakade tomater. Tomater är inte i säsong och är inte som godaste just nu, men att baka dem i ugnen med en god olja och några fina kryddor ger dem genast ett lite lyft. Då blir de helt ok att tillföra en måltid off säsong. Tomaterna stod inne i ugnen på 90°C  i ett par timmar, lite olivolja, flingsalt och Herb de Provence som krydda.

Hummus förekommer flera gånger i veckan här hemma

Hummus behöver inte alltid vara den klassiska. Jag tycker att man kan variera sig med olika  kryddor för att inte tröttna på smaken. Idag så valde jag att göra en hummus som innehöll soltorkad tomat, vitlök, spiskummin, citron och tahini. smaka av med en rejäl nypa flingsalt. Recept på bra bas hummus hittar du här

 

Annat gott att servera till

Ytterligare så adderade jag bladgrönt, granatäpple och rostade solroskärnor. Jag vispade ihop lite olivolja,  1 tsk Harissa , 1/2 msk citron och äppelcidervinäger som extra dressing, späd eventuellt med lite vatten. Smakade av med salt och peppar. Toppa med hackad persilja och rivet citron skal från en  1/2 citron.

Blir så goda smaker tillsammans. Jag rekommenderar verkligen att tillaga auberginen på detta vis. Den går att servera med många olika tillbehör som quinoa, ris och pasta eller varför inte i en wraps som utflykts mat.

Bara fantasin sätter gränser.

Receptet är glutenfritt och vegan.

Hej så länge // Tina

Följ:

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *