Baguette så gott – Vegan och glutenfritt

Baguette som är både glutenfri och  vegan dessutom jättegott. Det är detta bröd som jag serverade till min soppa igår, det kommer jag fortsätta att servera till soppa från och med nu. Ursprungs receptet innehåller äggvita men jag bytte ut det mot no egg  och det gick hur bra som helst.

Baguette borde alla få njuta av

Har man celiaki så är det ingen självklarhet, men med detta recept så är man nära originalet iallafall.

Baguette - Vegan och glutenfritt

Baguette glutenfritt och vegan

ingredienser
  • 25 g jäst
  • 7 dl fingervarmt vatten
  • 1,5  msk kokossirap ( går att byta mot honung eller sirap)
  • 1,5 msk no egg + 1 msk vatten ihop vispat
  • 1 msk olivolja
  • 3 dl rismjöl
  • 1,5 dl bovetemjöl
  • 2 dl majsmjöl
  • 1 dl maizena majsstärkelse
  • 4 msk fiberhusk
  • 2 tsk salt
instruktioner
  1. Lös upp jäst i vatten och blanda i kokossirap. Tillsätt olja och no egg, vispa om allt ordentligt. Blanda alla torra ingredienser och häll ner i en matberedare / köksmaskin som har degkrok.
  2. Arbeta degen ordentligt i några minuter. Den ska nu jäsa övertäckt i 40 minuter.
  3. När degen har jäst färdigt så dela den i tre delar, rulla dem i lite mjöl  och  forma till baguetter. Snurra dem gärna lite och lägg på en baguetteplåt eller vanlig plåt.
  4. Täck över och låt vila ytterligare i 25 minuter.
  5. Sätt under tiden ugnen på 250°C. Om brödet ligger på en vanlig plåt så forma upp dem lite innan det är dags att sätta in dem i ugnen. Skåra  ytan på brödet med en vass kniv.
  6. Grädda brödet i 20 – 25 minuter. Ha koll hela tiden så det inte bränns.

Baguette - Vegan och glutenfritt

Receptet jag har använt kommer från boken: Lugn mage med gott bröd av Sofia Antonsson, Lava förlag

Här nedan kommer mina ändringar och tips

  1. Brödet innehåller 2 st äggvitor men det bytte jag ut mot “no egg”.
  2. Salt tillsätter jag precis i slutet av knådningen
  3. Jag böt ut ljus sirap mot kokossirap.
  4. Jag valde att ha olivolja istället för en olja med neutral smak.
  5. Spreja rakt in i ugnen med en blomsruta när du ställer in brödet, detta för att få fin skorpa på brödet.
  6. Jag tycker att brödet är bäst dagen efter och det kan vara bra att ha i minnet om man vill ha det till en bjudning eller till ett speciellt tillfälle. Glutenfritt bröd behöver svalna helt innan man skär i det eller äter det.

Man kan om man vill baka med äggvita och ljus sirap som ursprungs recept eller så veganiserar ni brödet och gör mina ändringar.

Baguette - Vegan och glutenfritt

Det är gott – riktigt gott. Enkelt att blanda och knåda ihop.

Hej så länge // Tina

8 Kommentarer

  1. Ida
    20 januari, 2016 / 08:31

    Vad är kokossirap för något och vart köper man det?

    • Tina
      20 januari, 2016 / 09:05

      Hej! Kokossirap är en sötning som kommer från kokospalmblommor!Jag köper min på goodstore, men den finns att köpa av flera märken på nätet & hälsokostbutiker.Den fungerar både till sött & salt. På kategorier hos mig hittar du mina sötningsalternativ, sök på sötning.
      Ha en fin dag // Tina

  2. 22 januari, 2016 / 06:51

    Går det att ha något annat än on egg tror du? Är citronsyra i no egg vilket jag inte tål.

    • Tina
      22 januari, 2016 / 07:10

      Hej Alexandra!Det går bra att använda kikärtsspad motsvarande två äggvita (Ca 4 msk ) Jag har bakat på både no egg & kikärtsspad & båda blev jättebra!
      Använder & äter man ägg så går det ju bra att ha äggvita.
      Hoppas det blir bra!

      Ha en fin Fredag // Tina

      • 22 januari, 2016 / 09:28

        Tack för snabbt svar, ska absolut prova!
        Ha en fin fredag!
        /Alexandra

        • 16 mars, 2016 / 08:47

          Har nu provat och brödet blev fantastiskt!! 🙂
          /Alexandra

          • Tina
            18 mars, 2016 / 20:14

            Hej!Vad roligt att det blev bra!

            Trevlig kväll // Tina

  3. NORDAFRIKANSK MOROTSSALLAD, MÅNADENS GRÖNA! - Grönt varje dag
    25 mars, 2017 / 18:27

    […] brödet fångar du upp dressingen & för glutenfritt bröd gäller […]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *