Baguette som är både glutenfri och vegan dessutom jättegott. Det är detta bröd som jag serverade till min soppa igår, det kommer jag fortsätta att servera till soppa från och med nu. Ursprungs receptet innehåller äggvita men jag bytte ut det mot no egg och det gick hur bra som helst.
Baguette borde alla få njuta av
Har man celiaki så är det ingen självklarhet, men med detta recept så är man nära originalet iallafall.
Baguette glutenfritt och vegan
ingredienser
- 25 g jäst
- 7 dl fingervarmt vatten
- 1,5 msk kokossirap ( går att byta mot honung eller sirap)
- 1,5 msk no egg + 1 msk vatten ihop vispat
- 1 msk olivolja
- 3 dl rismjöl
- 1,5 dl bovetemjöl
- 2 dl majsmjöl
- 1 dl maizena majsstärkelse
- 4 msk fiberhusk
- 2 tsk salt
instruktioner
- Lös upp jäst i vatten och blanda i kokossirap. Tillsätt olja och no egg, vispa om allt ordentligt. Blanda alla torra ingredienser och häll ner i en matberedare / köksmaskin som har degkrok.
- Arbeta degen ordentligt i några minuter. Den ska nu jäsa övertäckt i 40 minuter.
- När degen har jäst färdigt så dela den i tre delar, rulla dem i lite mjöl och forma till baguetter. Snurra dem gärna lite och lägg på en baguetteplåt eller vanlig plåt.
- Täck över och låt vila ytterligare i 25 minuter.
- Sätt under tiden ugnen på 250°C. Om brödet ligger på en vanlig plåt så forma upp dem lite innan det är dags att sätta in dem i ugnen. Skåra ytan på brödet med en vass kniv.
- Grädda brödet i 20 – 25 minuter. Ha koll hela tiden så det inte bränns.
Receptet jag har använt kommer från boken: Lugn mage med gott bröd av Sofia Antonsson, Lava förlag
Här nedan kommer mina ändringar och tips
- Brödet innehåller 2 st äggvitor men det bytte jag ut mot “no egg”.
- Salt tillsätter jag precis i slutet av knådningen
- Jag böt ut ljus sirap mot kokossirap.
- Jag valde att ha olivolja istället för en olja med neutral smak.
- Spreja rakt in i ugnen med en blomsruta när du ställer in brödet, detta för att få fin skorpa på brödet.
- Jag tycker att brödet är bäst dagen efter och det kan vara bra att ha i minnet om man vill ha det till en bjudning eller till ett speciellt tillfälle. Glutenfritt bröd behöver svalna helt innan man skär i det eller äter det.
Man kan om man vill baka med äggvita och ljus sirap som ursprungs recept eller så veganiserar ni brödet och gör mina ändringar.
Det är gott – riktigt gott. Enkelt att blanda och knåda ihop.
Hej så länge // Tina
Vad är kokossirap för något och vart köper man det?
Hej! Kokossirap är en sötning som kommer från kokospalmblommor!Jag köper min på goodstore, men den finns att köpa av flera märken på nätet & hälsokostbutiker.Den fungerar både till sött & salt. På kategorier hos mig hittar du mina sötningsalternativ, sök på sötning.
Ha en fin dag // Tina
Går det att ha något annat än on egg tror du? Är citronsyra i no egg vilket jag inte tål.
Hej Alexandra!Det går bra att använda kikärtsspad motsvarande två äggvita (Ca 4 msk ) Jag har bakat på både no egg & kikärtsspad & båda blev jättebra!
Använder & äter man ägg så går det ju bra att ha äggvita.
Hoppas det blir bra!
Ha en fin Fredag // Tina
Tack för snabbt svar, ska absolut prova!
Ha en fin fredag!
/Alexandra
Har nu provat och brödet blev fantastiskt!! 🙂
/Alexandra
Hej!Vad roligt att det blev bra!
Trevlig kväll // Tina
[…] brödet fångar du upp dressingen & för glutenfritt bröd gäller […]