Saffransbulle är gott, så är det bara! Ja kanske inte alla är förtjusta i saffran men gillar man saffran så gillar man saffransbulle och i synnerhet dessa! Det går utmärkt att utmana den klassiska bullen med en raw variant utan gluten, vitt raffinerat socker och som är helt vegan. Tidigare i november så delade jag med mig av dessa lussebullar till Glutenfri matlust, Tidningen för den som söker en glutenfri kost. Idag så är det dagens ”saffrans” recept här på bloggen.
Saffransbulle i ny kostym
Jag är ju förtjust i raw food av flera skäl. Men ett av skälen är att det är så lätt att bara lägga alla ingredienser i matberedaren och mixa, ingen ugn som ska förgräddas, ingen deg som ska jäsas och inga egentliga tider att passa. Gram och vikt är heller inte avgörande för resultatet. Här är ditt bästa redskap; avsmalning! Det blir gott och är förträffligt trevligt till en fika när som helst.
Raw vegan saffransbulle ( raw food )
ingredienser
ca 10 – 12 st
- 2 dl mandelmjöl ( För riktig raw så gäller det att mixa egen mandelmjöl)
- 1 dl havregryn ( urtekram glutenfria)
- 1 dl cashewnötter ( mixa till mjöl)
- 3 msk rissirap eller raw agave
- 1 msk kallpressade kokosolja
- 1 pkt saffran + 1 msk varmt vatten
- 1 nypa salt
- 1 msk mandelmjölk
- 0,5 dl russin + extra till toppingen
instruktioner
Mixa mandel, havregryn och cashewnötter i en matberedare till ett mjöl.
Tillsätt kokosolja, mjölk, salt, agave och saffran som är upplöst i vatten. Mixa tills det går ihop och blir en deg.
Tillsätt sist en 0,5 dl russin som mixas in i degen. Russinen ska inte gå sönder utan bara repas lite lätt.
Degen ska vara blank och len när den är klar.
Lägg degen på ett bakplåtspapper och knåda till den lite.
Gör ca 12 – 10 små bollar som ska rullas till stänger.
Gör en klassisk lussebulle och lägg på torkbricka/ bakplåtsklädd ugnsplåt.
Tryck in ett russin i mitten på varje cirkel av bullen. russin att toppa med som dekoration så blötlägg dem gärna någon timme först.
Bullarna ska torkas till lite på 50°C i ugn med ugnsluckan på glänt eller i torkugn 42°C.
Låt de stå inne i ca 3 – 4 timmar.
Njut av en urläcker lussebulle utan mejerier, gluten och vitt socker.
Trevlig 1:a advent på er // Tina
Hej! Du menar att de ska stå 3 timmar i ugnen på 50 grader? 🙂
Mvh Cornelia
Hej! Ja, ca 3 timmar med luckan på glänt för att det ska var ”Raw”. Känn på undersidan och när hela bullen har som en bakad yta är den klar! Alla ugnar är olika så känn dig fram. Den går ju mer eller mindre att ställa i kylen direkt om man vill. Det är en smak sak, men jag rekommenderar att låta den stå i ugn eller torkugn för bäst resultat// MVH Tina
[…] Gjorde även mina Raw Lussebullar! […]
Kan man frysa in dessa o hur länge klarare de sig isf i frysen?
Författare
Hej Anna!
Ja det går utmärkt att styck frysa och ta fram för att tina innan servering. Det behöver inte stå i ugnen innan utan frys dem direkt. Vill du sedan grädda dem så gör det när de är tinade // Tina