Syrad vitkål gör magen glad

Syrad vitkål är ett måste att införa i sin dagliga kost. Jag har ätit syrad vitkål till och från de senaste 20 åren. I helgen gjorde jag en ny sats surkål. Det är först nu under denna höst jag har börjat göra min egen. Innan har jag faktiskt varit bekväm och köpt färdig i butik! Nu har jag gjort ändring på det.

Syrad vitkål är busenkelt att börja med

Det är tacksamt att fermentera eftersom de har naturligt de goda bakterier som krävs för att det ska bli bra. Allt man behöver är ett vitkålshuvud och salt. Vitkål är svårt att misslyckas med så det är bara börja syra.

Allt man behöver är ett vitkålshuvud och salt

Syrad vitkål gör magen glad

 

 

Mjölksyrad vitkål

Glasburk med gummiring minst 1 liter / koka burken innan för att säkerställa god hygien.

ingredienser
 • 1 vitkålshuvud
 • 4 tsk jodfritt salt*
instruktioner

 

 1. Skiva halva huvudet med kniv i lite lagom slarviga bitar och andra halvan gör jag på mandolin, då blir tunna och fina strimlor. Alternativt strimla med en osthyvel hela vitkålen.
 2. Vi vill att kålen ska vätska sig mycket. Stammen och några blad spar jag för att täcka över kålen med.
 3. Masseras kålen med salt och eventuell smaksättning till att den har vätskas sig. När man packar den hårt i en glasburk ska vätskan täcka kålen helt. Jag lägger sedan den avskurna stammen och några blad över kålen så att det blir helt lufttät.
 4. Jag smaksatte denna med skivad rödchili & kumminfrön.
 5. Sen ställer man den stängda burken med gummiring i locket i en hög bytta med en papperspåse över. Kålen ska stå vid en dragfri plats, 18 – 20°C.
 6.   Under de 10 första dagarna får man inte öppna burken. Det är den tiden det tar för surkål att fermenteras.
 7. Efter 10 dagar ställer man in burken i kylskåpet och kan börja njuta av sin syrade kål. Den kommer bli mörkare för varje dag som går. Står den kallt så håller den i flera månader.

 

 

 

Det är helt fantastiskt gott och är så enkelt att göra. Jag toppar lite syrad kål på ett fröknäcke, sallad eller mixar ner det i en salladsdressing.

Hoppas er vecka har börjat bra // Tina

Följ:

Lämna en kommentar

 1. 27 november, 2015 / 21:16

  Hej TinaJag är generellt imponerad av dina fina välkomponerade bilder, de bidrar enormt mycket, bra jobbat!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *