Granola på bovete en god start – frukost

Granola, där har ni mitt bästa frukost tips på morgonen. Allt som oftast så startar jag dagen med granola och någon form av smoothie eller yoghurt. Jag ser till att jag alltid har det färdigt här hemma.

Granola så lätt att göra själv

Att torka långsamt i torkugn är extra gott, men inte nödvändigt eller någon regel för att lyckas med egen granola. Det går alldeles utmärkt att göra granola i vanlig ugn på 50°C och med luckan på glänt och med en träslev mellan luckan och öppningen så fungerar det utmärkt. Då är man ju nära raw. Har man bråttom och kanske inte bryr sig så mycket om det är raw eller inte, så rosta granolan på 175 °C tills den är torr och crunchig.

Jag köpte länge Raw bovete crunch från Renée Voltaire, älskar den. Men faktiskt så gick det ju enkelt att göra egen. Jag köpte min, för att jag ville ha min raw och det kändes jobbigt att göra  egen. Men med en torkugn här hemma så förändrades allt. Men som jag skrev ovan – det är inte nödvändigt att äga en torkugn för att göra egen granola. Det är så värt att göra sin egen och blir också bra i en ugn.

Det finns flera olika varianter av granola, basen i den här är blötlagd helt skalad bovete, nötter och frön. Bindemedel är linfrö och smaksättningen är pricken över i:t.

Valfria nötter & frön

Frön och nötter tycker jag man väljer efter sin egen smak och tycke. Sedan beror det ju på vilken smaksättning man väljer.

Granola på bovete en god start - frukost

Bovete granola

På kvällen skölj & lägg nötter / bovete i blöt i varsin skål täckt med vatten.

 • 2,5 dl helt skalat bovete
 • 2 dl pekannötter

Vidare lägg linfrö i vatten att svälla under natte.

 • 1 dl  linfrö
 • 2 dl vatten.

Detta ska nu ligga över natten. OBS ska ej silas av på morgonen. Linfrö blir ett bindningsmedel.

Smaksättning

ingredienser
 • 2 tsk kanel
 • 1 tsk vaniljpulver
 •  1 / 2 tsk kardemumma
 • 2 – 3 msk honung, agave eller lönnsirap
 • Nypa flingsalt
Instruktioner
 1. På morgonen skölj bovete och pekannötter ordentligt. Bovete ska sköljas tills vattnet är helt klart.
 2. Lägg nötter, bovete och linfrön ( OBS skölj inte linfrön, det är det som binder) i en matberedare och tillsätt smaksättningen. kör på pulsknappen några varv.
 3. Bred ut allt på ett paraFlex torkpapper om man använder torkugn eller på ett bakplåtspapper på 50°C i vanlig ugn.  För den som önskar att granolan ska bli klar fort sätter in den på 175°C och håller koll.

Tillsätt russin och kokoschips när granolan är färdig och har svalnat. Bryt granolan i bitar, tillsätt russin och kokos chips. Förvara granolan i en tätslutande burk som håller i veckor.

Smaksättning går att variera efter smak

Smaksättning tycker jag är en smaksak och bara fantasin sätter gränser.  Denna granola har jag även tillsatt torkat äpple. Jag skalade och skar bitar av 2 äpplen och pudrade på kanel, ingefära och kardemumma som torkade i ugnen med granolan.

Jag testar med olika nötter och frön varje ny sats granola jag gör för att variera mig.

Granola är jättegott med mandelmjölk och banan.

Men oftast så blir det med en tjock och krämig smoothie – Som den jag åt idag; hallon, mandelmjölk, kardemumma, banan och lite vaniljpulver mixade jag tjock och fluffig.

// Tina

Följ:

4 Kommentarer

 1. Min lilla Gröna! | grönt varje dag
  3 oktober, 2015 / 10:38

  […] Hej, här har jag just fått i mig frukost & den brukar oftast se lika dan ut varje dag! Självklart på helgerna så kan det bli lite annorlunda. Men just nu är min man bortrest & grabben har fotbollsmatch. Jag och tjejerna är strax redo för en promenad i det fina vädret! Men först vill jag visa er min bästa start på morgonen; en grön skål med smoothie & bovete granola! […]

 2. Anette
  31 augusti, 2017 / 07:50

  Hej, jag läste ditt recept om att göra egen granola och undrar… Du skriver skölj inte linfröna. Ska man hälla av vattnet eller köra i hela altet?Tacksam för svar.
  Mvh. Anette

  • Tina
   31 augusti, 2017 / 13:55

   Hej!Linfrön tillsammans med vattnet bildar en gel som binder granolan. Så i med hela altet:))

   Med vänlig hälsning, Tina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *