Ghribia Kakor från Nordafrika

Hej, idag har jag bakat Ghribia kakor och kakor överlag är något jag inte gör allt för ofta, men nu är det temat på Månadens sötsak. Det var bara att kavla upp armarna på skjortan och sätta igång. Kakor är inte precis vad jag väljer i 1:a när jag fikar, men det är många som gillar småkakor och därför känns det kul att bjuda på en lite annorlunda kaka idag. Ja, vad är då Ghribia för en liten kaka?

Ghribia kakor från Nordafrikansk

Ghribia; en liten Nordafrikansk kaka som ofta görs på kikärtsmjöl. Som man bakar hemma eller köper färdig.

Min valde jag att göra helt gluten och mejerifri. Sockret böt jag ut mot Xylitol/ björksocker för att få ett lägre GI.
Smör eller vegetabilisk olja är vanligaste att använda men jag tog kokosolja och det blev jättebra.
Dessa är enkla att göra och går dessutom fort att göra!

Ghribia / kikärtskakor

ingredienser
  • 3 dl kikärtsmjöl
  • 1/2 dl rismjöl
  • 1/2 dl majsstärkelse
  • 1 dl björksocker/ xylitol
  • 1 dl kokosolja utan smak ( smält )
instruktioner
  1. Blanda alla ingredienser till en deg.
  2. Dela den i två delar och rulla den spolformig.
  3. Skär i 1 cm stora bitar och platta ut något. Hacka skalad mandel och tryck i lite på toppen.
  4. Grädda på 160°C varmluftsugn eller 175°C i vanlig ugn i ca 15 minuter

 

Man kan ju smaksätta och variera de här lite som man vill. Servera med en kopp mynta te eller varför inte en rykande het espresso. Dessa kommer definitivt att bakas fler gånger. Lätta och snabba, det gillar jag.

Bakar ni småkakor, tipsa gärna vilka som är era favorit kakor som ni bakar hemma.

 

Ha en fin Fredag // Tina

Följ:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *