Pavlova mitt Veganska recept

Hej, idag bjuder jag på Pavlova mitt veganska recept som du bara måste testa! Sommar betyder för många pavlova eller marängtårta som man också säger. Självklart toppad med fluffig grädde och jordgubbar. Då säger jag – Tänk er en sådan men helt växtbaserad. Så nu blir det en sommartårta där botten är gjord på kikärtsvatten eller kanske mer känt som aquafaba. En helt växtbaserad tårta, sommaren är räddad.

Jag har tidigare gjort både dessa maränger och ljuvliga macarons med gott resultat. Nu har jag testat några gånger att göra en marängbotten som jag vill använda till en tårta. Tyvärr har inte jag fått det att fungera som jag har önskat.

Vegansk maräng på aquafaba / kikärtsvatten

För det 1:a så tror jag bestämt att Garants eko kikärtsspad är att föredra mot Zetas eko. Vidare tycker jag att 125°C är den bästa temperaturen i en vanlig ugn, varken högre eller lägre.

Sockret har en avgörande betydelse, att minska på sötningen är svårt för att få ett bra slutresultat.

Jag har gjort både med björksocker/ Xylitol och rårörsocker för ett bättre val av sötning, men det har inte alls blivit bra.

Denna gjorde på en sista skvätt kikärtsspad jag hade kvar hemma och som ni ser blev den inte alls så tokig.

 

 Pavlova  vegansk & glutenfri

ingredienser
  • 1,25 dl kikärtsspad kylskåpskall
  • 1, 25 dl florsocker
  • 1/2 msk arrowrot
  • 1 tsk pressad citron
instruktioner
  1. Vispa spadet/ kikärtsvattnet med citron till ett vitt skum, tillsätt arrowrot och vispa till den är styv och toppig.
  2. Tillsätt socker lite i taget och låt marängen bli blank och fast. Du ska kunna vända upp och ner på skålen och smeten ska stanna kvar i bunken.
  3. Rita 2 st  rundlar ( ca 16 – 18 cm ) på ett bakplåtspapper och lägg det på en bakplåt. Häll ut smeten inom rundlarna och gör kanterna högre än mitten.
  4. Grädda i 1,5 – 2 timmar på 125°C, stäng av ugnen, låt bottnarna ligga kvar i ugnen och svalna helt i ett par timmar.

Montera tårtan

  1. Vispa valfri växtgrädde* fluffig med en elvisp. Ställ in i kylen fram till servering.
  2. Lägg botten på ett tårtfat, spritsa på grädde och strö på jordgubbar och lägg på andra botten och spritsa på resterande grädde, jordgubbar och de hackade nötterna.

 

Jag vispade växtgrädde* , rev i citron skal och sötade med 1 msk agave. Ställ kallt fram till servering. Hacka pistagenötter eller valfria nötter och skär jordgubbar i skivor.

Botten blir styv, fast och lite seg. Denna ska inte stå färdig monterad i flera timmar innan servering utan ska för bäst resultat monteras strax innan servering.  Men för dig som vill imponera med en helt växtbaserad tårta – så är denna det givna valet. Garanterat succé.

Följ:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *