Burger Bonanza med quorn

Burger bonanza med Quorn, Mange, Pytte och Nicke har jag varit på idag! Ett event med Quorn och lanseringen av deras nya burgare!

Burger Bonanza kan förändra

Min blogg har ju kommit att kännetecknas av mat från växtriket; Vegan och Glutenfri mat, det är något jag vill fortsätta med.

Men det finns undantag som exp Quorn, de gör just nu stora ansträngningar för att veganisera delar av sitt sortiment. De har ett stort miljötänk i sitt arbete och vill bidra så att en stor del av befolkningen vill byta ut kött mot en mer vegetarisk kost. Vi är faktiskt där nu, VI MÅSTE minska på köttkonsumtionen och då måste man inse att det finns flera vägar att uppnå de målen. Flera företag vill och tar ansvar för att minska köttkonsumtionen b.la Quorn & Oumph. Så därför begav jag mig iväg till Quorns #Burger Bonanza idag.

Burger Bonanza och kändisar sätter smaken

För recept stod inga mindre än Mange Schmidt, Nicke Borg & Eleonora “Pytte” von Essen. Alla tre med olika inriktningar, tankar på mat och i synnerhet det vegetariska köket.

Men om vi börjar med Quorn först, vad är det?

Quorn har sitt ursprung ända från 1960 talet när det faktiskt ( ja redan då ) fanns en stor oro hur man skulle mätta  världens växande befolkning.

Quorns grundare Lord Rank startade ett projekt för att finna en ny källa till protein. Det ansågs bland vissa att detta var 1:a gången någon letade efter ett nytt födoämne sedan potatisen.

Vad man ville, var att omvandla höghaltiga kolhydrater till snålare & näringsriktiga proteiner utan att behöva använda djur.

Efter många års forskning hittade man en liten medlem i svampfamiljen som kunde om omvandlas till ett protein.

Mykoprotein; den unika ingrediensen i quorn.

  • Det är naturligt
  • Innehåller inget soja
  • Det är ej genmodifiering
  • Fettsnålt
  • Rikt på fiber

Quorn har många likheter med kött, förutom att det just inte är kött. Det kan m.a.o. användas i recept som egentligen innehåller kött, med goda resultat, utan att för den delen tumma på smak & konsistens.

Den suger åt sig smaker, kryddor, marinader & har en kort tillagningstid.

Proteinhalten kan jämföras med ägg & fetthalten ungefär som kycklingfile utan skinn.

I dagsläget så säljs 200 miljoner Quorn – måltider om året. Det finns i USA, Sydafrika, Australien & flera länder i Europa.

Deras VISION är att hjälpa människor att äta mindre kött.

Framtiden ser ljus ut för QUORN som ökar stadigt i försäljning & de försöker möta konsumenternas hårda krav för att stanna kvar i topp.

NYHETER:

  • Flera produkter, så som ; färs, filéer, bitar & strimlor blir certifierade GLUTENFRIA. Lanseras fortlöpande under året.
  • VEGANSK är på gång. Det jobbas för fullt på att få en eller flera produkter vegan.
  • Förbättrat grillsortiment; burgaren, korv & bullar.
  • Carbon Trust; Färsen & bitarna har lyckats att minska koldioxidavtrycket med mellan 9 -15 %.
  • Word Meat Free Day den 15 juni Quorn är stolt partner till W.M.F Day!

För att fira allt positivt som händer så har Quorn Sverige plockat in tre starka personligheter, som fått skapa fritt en Burgare med tillbehör. #Burger Bonanza

Mange Schmidt som är rapparen som präntat ner sin passion till burgare i boken ” Street Food – introduktion”

Han är nominerad till Street food Book of the year i Gourmand world cookbook Awards. Han beger sig till Kina i början av juni för att delta i prisutdelningen.

Eleonora ” Pytte ” Von Essen Stylar, skriver och är receptkreatör; har en nyutkommen och högaktuell bok, Flexitarianens kokbok.Hon berättade för mig att hon vill vara bryggan, för den som vill äta grönare och behöver hjälp på vägen.

Nicke Borg, sångare och låtskrivare som kanske främst är känd som frontfigur för bandet Backyard Babies & numera det egna projektet Homeland! Spelar närmast på Sweden Rock nu i sommar!

Vad lyckades det åstadkomma?

Moderna och nytänkande vegoburgare

 

 

 Mange gjorde en “BIG Quorner”

 

Eleonoras Quorn Fiesta! Med inspiration från det Mexikanska köket

 

 

 

Nicke Borg gjorde en Backyard Burgare

Jag känner att jag har fått lite mer kunskap om Quorn och tycker de gör ett fantastiskt jobb.

Ha det fint / Tina

Följ:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *