Idag får ni recept på glutenfritt bovetebröd som är ett av mina absoluta favorit bröd. De har tuggmotstånd och känns så nära ett grovt danskt rågbröd som ett glutenfritt bröd kan göra.
Bovetebröd fullt av fibrer och näring
Så längtar du efter det ultimata glutenfria brödet leta inte längre. Men först sätter du en surdeg så du har grunden till brödet.
Bovete har omnämns så tidigt som på 1600 talet i Sverige
Bovete har inget med vete att göra utan är en örtväxt ( Är nära släkt med rabarber och ängsyra ) som de senaste åren har ökat i popularitet tack vare dess nyttiga egenskaper och att det är naturligt glutenfritt. Det har dagens trend till trots en lång historia i Sverige eftersom de har omnämns så tidigt som på 1600 talet. Det används som alternativ till andra mjölsorter och gryn. För den som väljer att äta glutenfritt så passar bovete ypperligt bra eftersom de har så många användningsområden. Bovete är lättsmält för kroppen.
Bovetebröd på surdeg ( glutenfritt och vegan )
ingredienser
Boveteskållning
- 250 gram hett vatten
- 250 gram bovetekross
- 25 gram helt linfrö
Deg
- 50 gram surdegsgrund ( hittar du här )
- 35 gram sötning
- 450 gram fingervarmt vatten ( 37°C )
- 50 gram majsstärkelse
- 150 gram rårismjöl
- 150 gram bovetemjöl
- 15 gram salt
- 1,5 tsk brödkrydda
- 20 gram nyponfröskalmjöl
- 100 gram hackade hasselnötter
instruktioner
Skållning
- Koka upp vatten och häll över kross och linfrö, låt svalna och svälla till fingervarmt.
Deg
- Blanda boveteskållningen med surdegsgrunden, sötning och vatten. Blanda de torra ingredienserna för sig
- och rör ner i degvätskan. Vispa ordentligt med slev, degkrokar eller degblandare.
- Hacka och rör sen ner hasselnötterna & solrosfrön. Häll degen i en 2 liters form som är klädd med bakplåtspapper. Nu ska brödet jäsa i 8 – 12 timmar i rumstemperatur. Den ökar ca 30 % i storlek.
- Täck över med plast och ställ på dragfri plats.
- Efter 8 – 12 timmar gräddar man brödet på 225°C i 75 minuter.
