Surdeg och baka glutenfritt enklare än du tror

Surdeg och baka glutenfritt är kanske inte så vanligt. Men det går faktiskt jättebra att baka glutenfritt bröd med surdeg, arbetsinsatsen är inte så mycket mer än när du bakar vanlig glutenfritt. Brödet blir dessutom mycket godare och saftigare. Annars är glutenfri bakning något som jag verkligen vill lära mig på riktigt och från grunden. För mig så ser jag stora hälsofördelar när jag utesluter gluten ur min kost.

 

Jag har varit på föreläsning och workshops för att ta del av dem som kan det här bättre än vad jag kan. Nu senast har jag varit på Hornstulls matlabb på en kurs om glutenfria bröd och surdeg. Wow säger jag bara, det var verkligen jättekul och spännande. Workshopen hölls av  Nilla Gunnarsson från Nillas kitchen. Här nedan får du instruktioner på hur du startar din egna surdegsgrund och bakar ett  bröd som är magiskt gott.

 

Surdeg är nyttigt och gör brödet saftigt

Får man igång sin surdegsstart så är det  lätt att hålla igång den och baka bröd på den. Fördelarna är flera med att äta surdegsbröd. Några värda att nämna; Det är gynnsamt för magen, brödet blir saftigare,  mer smak och dessutom är det mer hållbart.

Surdegsgrund  ( glutenfri )

ingredienser
  • 100  gram ris eller majs mjöl
  • 100 gram vatten ( 37 °C )
  • 1/2 rivet äpple
instruktioner
  1. Blanda ingredienserna  i en burk och sätt på ett locket ( tips Ikeas glasburk är super )
  2. Konsistensen ska vara som tjock våffelsmet. Bäst bör den stå där det är 22 – 25 grader, min stod i skåpet ovanför kylen. Nu ska den lilla grunden stå och vila i 4 dagar.
  3.  Dag 1 till 4, rör morgon och kväll och sätt på locket.
  4. Dag 4 tillsätt 100 gram majs eller rismjöl & lika mycket 37 gradig vatten.
  5.  På dag 5  häller man av hälften av surdegsgrunden och tillsätt åter 100 gram mjöl och ljummet vatten.
  6. Låt nu grunden stå att bubbla till sig över dagen för att sätta en deg på kvällen.

När man vill sätta igång att baka tar man fram surdegsgrunden från kylen, häller av hälften och matar den med lika delar vatten och mjöl. 100 gram vardera tar jag. Den ska sen stå ett dygn och börja bubbla och ta fart innan man börjar baka med den. Vill du inte baka så tar man bara fram och matar den 1 gång i veckan. Man häller alltid av en del innan ny matning.

Det kan verka lite krångligt men det är faktiskt ganska enkelt att starta en surdegsgrund. Glädjen  med nyttigt glutenfritt bröd gjort på surdeg överväger allt annat.

Nu är det dags att baka med surdegsgrunden. Recept hittar du här

Fler recept på bröd och tips på surdeg finns i boken Baka glutenfritt

 

 Ha det fint /Tina
Följ:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *