Smör för veganer finns det? Eller måste man som vegan hålla till godo med det margarin som vi erbjuds ute i handeln. Jag är inte så förtjust i det margarin vi erbjuds. Vill man veganisera bakverk osv så blir det vissa begränsningar om man avstår från margarin.
Smör eller går det lika bra margarin
Jag har inte på många, många år köpt hem margarin och vill inte börja göra det nu heller. Jag tänker inte gå in på varför, utan nöjer mig med att det är mitt personliga förhållningssätt. Alla får göra sina val och de som äter och tycker om margarin tänker inte jag försöka övertyga om något annat. Valfrihet är mitt ledord!
Men mitt personliga val är att jag inte köper margarin.
Smör går att göra vegan
Jag surfade runt på nätet efter hur man kunde göra eget smör och hittade en blogg som heter
blivegan.blogspot.se, där utlovades ett perfekt smör och helt vegan.
Jo, det är helt klart ett grymt smör, det ska bli spännande att testa och hoppas det även fungerar när man bakar. Kanske någon som har testat, berätta gärna. Jag la till två extra moment och tycker det blev helt perfekt.
Vegansk smör
ingredeinser
- 75 gram kokosolja + 2msk
- 1,25 dl havre grädde/ bas + 2msk
- 1,25 dl rapsolja
- 1/2 tsk salt
instruktioner
- OBS: kokosoljan ska vara utan smak och det är inte den med silverpapper som ligger i kyldisken i våra vanligaste livsmedelsbutiker.
- Blanda grädde och salt, smält kokosoljan på spisen. Kokosolja smälter på mycket låg temperatur. Blanda kokosolja och rapsolja. Mixa grädden medan du häller ner oljan i en stråle. I detta skede är smöret rinnigt.Rör i 2 msk fast kokosolja i det mixade i smöret och ställ kallt i kylen några timmar.
- Efter några timmar i kylen är smöret hårt. Nu mixar man i 2 msk grädde och låter det stå över natten i kylen. Konsistensen blir fantastiskt och påminner om Bregott.
Nu återstår det att se hur det fungerar att baka med jag återkommer med resultat.
Önskar er en fin dag// Tina
[…] kan också göra ert eget smör om ni känner för […]
[…] man inte tag på cocovit ( vilket går utmärkt att baka med ) så gör man sitt eget smör eller så köper man ett mjölkfritt margarin. Hur som helst gör dessa […]
Hittade in till din blogg idag, jättefin! Du har här med ytterligare en följare!Hur länge skulle du uppskatta att detta smör håller i kylskåpet?
Hej Mikaela!
Välkommen, vad roligt att du har hittat hit!
Det håller iallafall några veckor. Jag kan säga att det är gott både på smörgåsen & att baka med!
Ha en fin fortsatt dag // Tina
Undrar vad för kokosolja jag bör köpa? Är det sån där ‘kallpressad’ virgin som finns på glasburk? Har aldrig köpt kokosolja innan så det är lite av en djungel.Och funkar Oatly’s iMat havregrädde? Skall testa detta nästa vecka tänkte jag!
Tack på förhand!
Hej!
Biofood har en doftfri som går utmärkt att använda, den finns på Ica. Oatly havregrädde blir jättebra.
Berätta hur det går!
Trevlig helg// Tina
Har du hunnit testa att baka med det? Funderar på att ha det till pajdeg.
Hej karolin!
Det fungerar utmärkt att ha till pajdeg!
Trevlig helg // Tina
HELLO ALLA DUKTIGA, ÄR DET NÅGON SOM TESTAT ATT GÖRA OST PÅ HAVRE?
JAG ÄR SÅ GLAD FÖR DESSA RECEPT MED HAVRE,SMÖR,GRÄDDE,MJÖLK.HEJA.
Författare
Hej,
Nej inte ännu men jag ska nog ta och göra ett försök :))
Heja dig / Tina
Kan man göra smöret med hemmagjord havregrädde tro? Är ju inte riktigt som den man köper.
Tack för svar.
-L
Författare
Hej Leila!
Köpt “Växt” grädde innehåller någon form av konsistensgivare för att den ska tjockna. Mitt tips är att göra grädden något tjockare när du gör din egen havregrädde till smör. Om du testar låt mig veta hur det gick.
Ska nog allt testa själv för at se hur det blir.
Ta hand om dig / Tina
Hej. Har hittat till din blogg med så fina recept! Kan man ha kallpressad rapsolja i? Kokosfettet har jag koll på.. men den kallpressade rapsoljan ger en lite annan smak än raffinerad.. Med vänlig hälsning, Anna-Maria
Författare
Hej, Tack vad roligt att höra. Det låter som en toppen idé och går alldeles utmärkt att göra.
Ha en fin dag / Tina
Hej!
Härligt med eget smör. Hur blir det när man steker med det?
Mvh MollyJane
Författare
Hej Molly, jag har inte testat att steka med det, men kommer testa och uppdaterar receptet då :))
Jag tänker att det reagerar som margarin eftersom det saknar smörets egenskaper och protein.
Ha en trevlig helg/ Tina