Frukost favorit – helt klart en Chiapudding

Frukost favorit nr 1, Chiapudding en alltid  lika god start på morgonen. I går kväll rörde jag ihop en som jag har njutit av nu på morgonen.

Frukost är för vissa dagens bästa mål

Jag gillar verkligen chiapudding, men jag vet att vissa har svårt med puddingen för att konsistensen är så slemmig. Personligen så är det inget problem för mig,  jag tycker det är utsökt gott & en klar favorit när det kommer till frukost.

Tillsammans med kryddor, frukt, nötter och bär så kan man inte få i sig ett bättre mål. Laddat med nyttiga fetter, proteiner och fibrer.

Chiapudding

ingredienser
 • 2 dl mandelmjölk
 • 2.5 msk chiafrön
 • 1 liten eko banan
 • 1/2 tsk kardemumma
 • 1/2 vaniljpulver
 • eventuellt 1 – 2 msk sötning som rissirap, lönnsirap eller raw honung ( ej vegan)
 • nypa flingsalt
instruktioner
 1. Mixa ihop alla ingredienser med stavmixer och ställ i kylen över natten.
 2. På morgonen rör runt och toppa med valfria tillbehör.

 

Jag toppade min chiapudding med en fruktsallad på apelsin, jordgubbar, banan och blåbär.

Jag gjorde en lag som jag marinerade frukten i.

 1. 2 msk pressad apelsin
 2. 0.5 msk honung
 3. 0,5 tsk mald kardemumma

Lite info om Chiafrön

Chiafrön är oerhört näringsrika. Två teskedar av dessa frön innehåller lika mycket Omega-3 som en normalstor laxskiva. Vi har alla hört talas om hur nyttigt det är med Omega-3. Omega-3 är både bra för vår hormonella balans, stärker huden och skyddar mot hjärtsjukdomar. På senare tid har studier även visat att ett stadigt intag av Omega-3 minskar risken för Alzheimers och kan lindra reumatiska besvär. De flesta familjer försöker idag se till att integrera ämnet Omega-3 så mycket som möjligt i den dagliga kosten, de finns också i form av kosttillskott.

Chiafrön innehåller också kalcium och kan stärka vårt skelett. En matsked frön innehåller faktiskt mer kalcium än en deciliter mjölk. 100 gram chiafrön innehåller 21 gram protein. Proteiner är viktiga för vår muskulatur och dessa små frön innehåller faktiskt 18 av de 20 aminosyrorna som är så viktiga för att förhindra muskelnedbrytning. Givetvis innehåller chiafrön även kolhydrater som ger dig energi, 38 gram per 100 gram, men hela 34 gram är fibrer som gynnar din tarmfunktion och ser till att blodsockret hålls jämt.

100 gram chiafrön innehåller 520 kalorier, så man behöver inte många frön för att snabbt nå en stabil energinivå som räcker länge.  De absorberar nämligen upp till tolv gånger sin egen vikt, vilket gör att du känner dig mätt länge. De innehåller gelébildande fibrer som gör att blodsockernivån stiger långsammare. Chiafrön är också rika på antioxidanter som förebygger mot oxidation i våra celler och anses vara viktiga för att kunna leva länge. Forskare säger att antioxidanter kan förebygga cancer. De kryllar även av mineraler som magnesium, kalium och zink.

 • Näringsvärde Chiafrö per 100 gram!
 • 21 gram Protein
 • 20 gram Omega -3
 • 34 gram Fibrer

Info text  om chiafrö kommer från Chiafrö.com

Hoppas ni äter era Chiafrön & om inte annars så är de ju perfekta att stoppa i en Davosgröt!

Ha en fin Tisdag // Tina

Följ:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *