Hej idag var jag på föreläsning på Matlabbet vid Hornstulls Strand med Nilla Gunnarsson/ Nilla’s Kitchen Det var en riktigt givande och trevlig kväll.
Föreläsning med Nilla’s Kitchen är ett måste
Jag det här kan jag verkligen rekommendera för den som vill lära sig allt om glutenfri bakning. Hon är proffs på det hon gör.
Det ingick fantastiskt god provsmakning av hennes bröd medan hon körde sin föreläsning ” Lär dig baka naturligt Glutenfritt Matbröd” Hon är väldigt kunnig och brinner för det hon gör. Jag har tidigare baka hennes recept från hennes hemsida /blogg.
Vi fick prova olika sorters bröd och alla var hur goda som helst.
Det ända som egentligen inte passar mig är att receptet innehåller äggvita.
Jag äter ju nästan uteslutande vegan. Försöker hålla mig borta från ägg och mejerier, men dock så händer det att jag emellanåt äter lite av det. Jag har provat att baka med både äggvita och kikärtsspad, det går utmärkt med båda. Så det är bara välja vilket som passar bäst för var och en.
Det är en vanesak och nu kommer det så mycket bra ersättningar för mjöl och socker att man inte behöver sakna eller gå miste om en bra smakupplevelse. Slutprodukten blir lika om ännu mer god.
Glutenfritt bröd på durramjöl ( v+gf )
Sätt ugnen på 225°C
ingredienser
- 700 g kallt vatten
- 25 g färsk jäst
- 2 äggvitor / 4 msk kikärstspad eller 2 no egg
- 30 g olivolja
- 200 g rismjöl
- 200 g Durramjöl
- 55 g majsstärkelse
- 35 g fiberhusk
- 2 tsk salt
instruktioner
- Blanda jäst och vatten, tillsätt olivolja.
- Mät och blanda samman alla torra ingredienser, rör ner det i degvätskan under kraftig omrörning eller med elvisp.
- Låt degen jäsa i bunken under bakduk i 1 timme.
- Olja och klä en 1,5 liters form med bakplåtspapper eller mjöla ( durra eller rismjöl) en rund jäs korg och flytta över degen i någon av dem.
- Låt vila ytterligare ca 45 minuter.
- sätt ugnen på 225°C.
- När degen har vilat klart och om den vilat i jäskorg stjälp över den på en plåt som är klädd med bakplåtspapper.
- Grädda mitt i ugnen i 80 minuter, ha koll så den inte blir bränd det sista 20 minuterna.
Riktigt gott bröd!
Ha en fin dag // Tina
[…] Först ut en värmande het chili som inte blir mer rätt än just nu när Kylan håller oss i sitt grepp! Passar perfekt till detta glutenfria bröd! […]